Do góry

Dania główne Przepis na:

Delikatne i aromatyczne skrzydełka w miodzie i musztardzie

Delikatne i aromatyczne skrzydełka w miodzie i musztardzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6971

Dodano:

Odsłon: 13574

Przepyszne danie - idealne na obiad dla przyjaciół :)

Składniki

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 cebule
  • sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połowę miodu, musztardę, ocet i połowę oleju mieszamy ze sobą, nacieramy oczyszczone i osuszone skrzydełka. Następnie kroimy cebule w piórka. Układamy mięso w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc.

  2. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, usuwając cebulę. Pozostały miód i olej mieszamy ze sobą. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i pędzelkiem malujemy je miodem z olejem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (góra/dół) około 20 minut. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, odwracamy i jeszcze raz malujemy miodem i olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut - już z termoobiegiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń