Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W gorące dni nie chce nam się za bardzo jeść. Nie wspominając o gotowaniu... Na obiad podałam letnią propozycję ryby z ziemniakami w mundurkach i pieczarkami ze śmietaną. Obiadek znika w mgnieniu oka, jest pyszny i lekki, robi się szybciutko.
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 299
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 442
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 299
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 442
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aby były miękkie. Rybę (może być mrożona, wcześniej trzeba ją odmrozić) pokropić sokiem z połowy cytryny, posypać przyprawą do ryb (lub innymi ziołami) i posypać pieprzem. Odstawić na kilka minut
Pieczarki oczyścić, pokroić w pożądane kawałki lub plasterki i podsmażyć na patelni na łyżce masła. Posolić, żeby puściły soki, smażyć kilka minut, na koniec przyprawić jeszcze do smaku i dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Zdjąć z ognia i energicznie wymieszać. Dodałam na koniec jeszcze pietruszkę (akurat miałam suszoną, ale może być świeża).
Rybę obtaczać w rozkłóconych jajkach i potem w bułce i usmażyć tradycyjnie na natłuszczonej patelni. Ziemniaki po ugotowaniu naciąć na krzyż, następnie rozchylić i nałożyć kawałeczki masła i posypać koperkiem. Następnie obok położyć rybę, na nią pieczarki. Gotowe:)