Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre ciasto na pierogi to połowa sukcesu każdej pani domu. Jak zatem zrobić ciasto, aby było elastyczne, mięciutkie i wystarczająco mocne, aby nie pękało? Dobierz do ciasta dobrą mąkę i masło, i ciesz się wspaniałymi pierogami!
wałek, miska
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 811
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425331
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10772
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 811
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425331
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10772
Składniki
W większej misce wymieszaj 3 szklanki przesianej mąki, sól oraz masło. Dodaj szklankę ciepłej wody, opcjonalnie z odrobiną mleka. Wyrabiaj ciasto ręką przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
Przykryj ciasto ściereczką lub folią i odstaw na około 15 minut. W międzyczasie możesz zrobić swój ulubiony farsz do pierogów.
Na stolnicy rozsyp mąkę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm i wycinaj krążki szklanką, nakładając jednocześnie farsz. Zlep pierogi brzegami.
Zagotuj wodę. Na każde 1,5 l wody dodaj 5 g soli. Możesz dodać również ok. 1/2 łyżeczki masła lub oleju, aby pierogi się nie sklejały. Pierogi wkładaj partiami do wrzącej wody. Po około 3 minutach pierogi będą wypływać na wierzch. Gdy pierogi będą gotowe, wyłóż je łyżką cedzakową. Tak przygotowane pierogi będą miękki, odpowiednio grube i nie będą się rozpadać.