Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa Lasagne

Domowa Lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2914

Dodano:

Odsłon: 782

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca.

Składniki

  • Makaron Lasagne
  • 700g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 przecier pomidorowy w kartonie ( albo swój jak macie )
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • olej
  • ser tarty ( u mnie mozzarella )
  • Beszamel:
  • 600 ml zimnego mleka
  • 120g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa Lasagne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do cebuli. Smażymy aż się lekko przyrumieni. Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż mięso się lekko zrumieni. Dodajemy pomidory z puszki przecier pomidorowy. Dodajemy cukier, bazylię i oregano. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 5 min.

  2. Następnie robimy sos beszamelowy. w rondlu lub garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając trzepaczką aby nie było grudek. Garnek zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy zimne mleko cały czas mieszając. Stawiamy ponownie na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy.

  3. W garnku gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Wrzucamy płaty makaronu partiami ( tyle aby zakryły spód naczynia żaroodpornego lub brytfanki ) gotujemy przez 3 min.
    Brytfankę bądź naczynie smarujemy olejem. Układamy makaron ( i znów do wody wrzucamy następną partię) .
    Na makaron kładziemy mięso z sosem pomidorowym, na to beszamel, posypujemy startym serem i znów układamy wcześniej obgotowany makaron. Powtarzamy czynności aż do wyczerpania mięsa. Na wierzch układamy ostatnią warstwę makaronu. Polewamy resztą beszamelu i posypujemy serem. Pieczemy 40 min. w nagrzanym piekarniku do 200 C.

    Życzę smacznego. Wydaje się dużo pracy ale tak naprawdę podanymi etapami idzie to bardzo sprawnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 listopada 2019 Domowe najlepsze. Sprawdza sie równiez z kwasna smietana zamiast beszamelu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 24 listopada 2019 Oj kochana pyszności naszykowałaś,narobiłaś mi ochoty:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń