Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uważasz, że kurczak w daniu obiadowym jest nudny i nie nastraja do kreatywności, jesteś w dużym błędzie. Dzięki tej domowej roladzie z kurczaka ucieszysz swoich domowników fantastycznym posiłkiem na ciepło. Środek potrawy zawiera pieczarki, cebulkę oraz ser, a całość jest zawinięta w chrupiący boczek. Roladę podawaj z ziemniaczanym puree, opiekanymi ziemniakami lub kalafiorem w bułce tartej. Możesz serwować potrawę jako element ziemnego bufetu, krojąc ją pod skosem na plastry.
        
        
        
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4890
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36027
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1319
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1800
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4890
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36027
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1319
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1800
        
        
                Składniki
Rozpuść masło na patelni, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę i smaż chwilę, aby stała się błyszcząca. Po chwili wrzuć oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, posól i trzymaj na ogniu, aż z grzybów odparuje sok. Odstaw do ostygnięcia, po czym dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Dopraw farsz czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz dodać szczyptę pieprzu ziołowego i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Pojedyncze piersi z kurczaka umyj, wytnij błonki i zrób nacięcia, aby powstały kieszonki. Natrzyj mięso solą i czarnym pieprzem, następnie napełnij kieszonki farszem i każdą pierś zawiń dwoma plasterkami boczku. W razie potrzeby ponakłuwaj wykałaczkami. Przełóż rolady do rękawa do pieczenia, zamknij rękaw, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-60 minut. Na 7-10 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć worek, aby boczek ładnie się podpiekł i stał chrupiący. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5-10 minut i serwuj potrawę na stół.