Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe burgery z serem

Domowe burgery z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 221

Dodano:

Odsłon: 798

Burgery przygotowywane w domu zawsze były dla mnie bezkonkurencyjne. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a najważniejszą role odgrywa jakość produktów. Do tego przepyszne!

Składniki

  • mięso wołowe gulaszowe 50 dag
  • bułki do hamburgerów 4 szt.
  • czerwona cebula 2 szt.
  • pomidor 1 szt.
  • sałata
  • żółtko jaja kurzego 1 szt.
  • oliwa 1 łyżka
  • ketchup
  • majonez
  • ser gouda 4 plastry
  • ogórek konserwowy 2 szt.
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowe burgery z serem

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy w maszynce na średnich oczkach razem z połową cebuli.

    Do mięsa dodajemy żółtko jaja i sporo świeżo mielonego pieprzu. Wyrabiamy całość przez około 5 minut, kończąc kilkukrotnym uderzeniem kulą mięsa w blat.

    Formujemy około 3 cm grubości dyski i wykładamy na posmarowanego oliwą, rozgrzanego grilla elektrycznego, lub patelnię grillową. Grillujemy około 3 minut z każdej strony.

    W międzyczasie kroimy bułki do hamburgerów na pół i również układamy na grillu.

  2. Mieszamy po 2 łyżki ketchupu i majonezu na jednolity sos. Powstałym sosem smarujemy spód zgrillowanej bułki, Na wierzchu układamy plastry czerwonej cebuli, liście sałaty oraz plaster pomidora.

  3. Gorące mięso po usmażeniu lekko solimy z wierzchu i układamy na pozostałych składnikach. Na wierzchu nakładamy plaster sera i kilka plasterków ogórka konserwowego.

    Całość przykrywamy zgrillowanym deklem bułki i mamy gotowe burgery!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń