Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina najlepsza na świecie:) Można doprawić ulubionymi przyprawami i w odpowiedniej ostrości:) A przygotowanie rolowanego boczku jest banalnie proste i szybkie. Polecam:)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414638
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2360
Składniki
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i mieszamy. Boczek nacieramy z wszystkich stron mieszanką przypraw, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc /a jeszcze lepiej całą dobę/.
Następnego dnia boczek mocno rolujemy i ściśle związujemy nicią kuchenną, bawełnianą lub inną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy ok. 90-100 min i sprawdzamy czy jest już miękki - wszystko zależy od tego jak gruby boczek będziemy piec. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. Dopiero potem zdejmujemy nić. Boczek rolowany możemy podawać jako wędlinę na kanapki.