Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina najlepsza na świecie:) Można doprawić ulubionymi przyprawami i w odpowiedniej ostrości:) A przygotowanie rolowanego boczku jest banalnie proste i szybkie. Polecam:)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 541
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4000
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 541
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4000
Składniki
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i mieszamy. Boczek nacieramy z wszystkich stron mieszanką przypraw, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc /a jeszcze lepiej całą dobę/.
Następnego dnia boczek mocno rolujemy i ściśle związujemy nicią kuchenną, bawełnianą lub inną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy ok. 90-100 min i sprawdzamy czy jest już miękki - wszystko zależy od tego jak gruby boczek będziemy piec. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. Dopiero potem zdejmujemy nić. Boczek rolowany możemy podawać jako wędlinę na kanapki.