Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina najlepsza na świecie:) Można doprawić ulubionymi przyprawami i w odpowiedniej ostrości:) A przygotowanie rolowanego boczku jest banalnie proste i szybkie. Polecam:)
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 61
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 237
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 91
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7834
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 61
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 237
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 91
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7834
Składniki
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i mieszamy. Boczek nacieramy z wszystkich stron mieszanką przypraw, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc /a jeszcze lepiej całą dobę/.
Następnego dnia boczek mocno rolujemy i ściśle związujemy nicią kuchenną, bawełnianą lub inną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy ok. 90-100 min i sprawdzamy czy jest już miękki - wszystko zależy od tego jak gruby boczek będziemy piec. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. Dopiero potem zdejmujemy nić. Boczek rolowany możemy podawać jako wędlinę na kanapki.