Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy boczek rolowany

Domowy boczek rolowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 134

Domowa wędlina najlepsza na świecie:) Można doprawić ulubionymi przyprawami i w odpowiedniej ostrości:) A przygotowanie rolowanego boczku jest banalnie proste i szybkie. Polecam:)

Składniki

  • boczek surowy 1,5 kg
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 1 płaska łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • curry 1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka 1 łyżka płaska
  • ostra mielona papryka do smaku
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy boczek rolowany

Przygotowanie

  1. Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i mieszamy. Boczek nacieramy z wszystkich stron mieszanką przypraw, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc /a jeszcze lepiej całą dobę/.

  2. Następnego dnia boczek mocno rolujemy i ściśle związujemy nicią kuchenną, bawełnianą lub inną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

  3. Pieczemy ok. 90-100 min i sprawdzamy czy jest już miękki - wszystko zależy od tego jak gruby boczek będziemy piec.
    Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. Dopiero potem zdejmujemy nić.
    Boczek rolowany możemy podawać jako wędlinę na kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń