Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebab każdy zna, każdy lubi. Najczęściej kupujemy go na mieście, ale z powodzeniem można go zrobić w domu. Jest zdecydowanie lepszy i daje dużą satysfakcję.
BUŁKI
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki.
Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części.
Każdą z części będziemy wałkować na duży placek.
Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm
Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor.
Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę.
Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią.
Bułki gotowe.
Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros.
Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również.
Cebulę szatkuję.
Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.
Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni)
Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania)
Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.
i gotowe
Moja improwizacja :) Danie jest bardzo syte więc nadaje się na danie główne
Odsłon: 8589
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12298
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą....
Odsłon: 23549
Szybki, lekki i smaczny obiad - makaron w sosie smietanowo-serowym na bazie...
Odsłon: 52269
Pyszna i prosta przekąska, która może zastąpić chipsy :) Możemy je zajadać ró...
Odsłon: 13206
Obłednie smaczne, proste i tanie danie. Smakuje trochę jak ruskie pierogi :)...
Odsłon: 12298
Postanowiłam wypróbować przepis Ani Starmach na leniwe ze słodką bułką tartą....
Odsłon: 23549
Szybki, lekki i smaczny obiad - makaron w sosie smietanowo-serowym na bazie...
Odsłon: 52269
Pyszna i prosta przekąska, która może zastąpić chipsy :) Możemy je zajadać ró...
Odsłon: 13206
Składniki
BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki. Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części. Każdą z części będziemy wałkować na duży placek. Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor. Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę. Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią. Bułki gotowe. Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros. Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również. Cebulę szatkuję. Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron. Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni) Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania) Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.
i gotowe
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 73
Chleb słonecznikowy
Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze skl...
Odsłon: 3073