Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny letni obiad przy grillu. Lekki, łatwy i przyjemny. A przy okazji - samo zdrowie!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Ryby umyj, dokładnie osusz. Natnij ukośnie ostrym nożem grzbiet z obu stron. Włóż do środka każdej ryby po łyżeczce masła czosnkowego, posmaruj dobrze oliwą i zawiń w folię aluminiową. Włóż na minimum pół godziny do lodówki.
Bakłażana pokrój w plastry, posyp obficie solą i zostaw na sicie aż puszczą sok (ok. 40 minut). Z pieczarek usuń trzonki i pokrój je w cienkie plasterki. Kapelusze odłóż. Z cukinii wykrój 4 cienkie (1/2 cm) plastry i posiekaj je w drobną kostkę. Resztę cukinii pokrój na skośne, 1 cm plastry. Mniejszego pomidora sparz i obierz ze skóry. Rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone trzonki pieczarek. podsmaż na dość dużym ogniu. Dodaj posiekaną cukinię, rozgnieciony i posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 7 - 10 minut na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Włóż obranego i pokrojonego na ćwiartki pomidora i duś, dopóki pomidor się nie rozgotuje. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą włoską. Gotowym farszem napełnij pieczarki. Bakłażana opłucz, osusz. Pomidory przekrój na połówki, paprykę pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa posmaruj z obu stron oliwą.
Faszerowane pieczarki, ryby i pozostałe warzywa ułóż na rozgrzanym grillu. Rada: opiecz szybko ryby z obu stron, następnie rozgarnij żar na boki grilla, i połóż ryby na środku. W ten sposób nie przyklei się skóra do grilla, a mięso dojdzie w tym samym czasie co warzywa.
Podawaj z bagietką, do warzyw podaj (na talerzu lub oddzielnie) sos, najlepszy byłby tzatziki.