Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorada z faszerowanymi pieczarkami i warzywami z grilla.

Dorada z faszerowanymi pieczarkami i warzywami z grilla.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4304

Dodano:

Odsłon: 1429

Kolejny letni obiad przy grillu. Lekki, łatwy i przyjemny. A przy okazji - samo zdrowie!

Składniki

  • 4 dorady (lub inne ryby)
  • Bakłażan - nieduży
  • cukinia - nieduża
  • pomidory - 2 duże, jeden mały
  • pieczarki - 8 dużych
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryka czerwona - jeden strąk
  • pieprz, sól, przyprawa włoska
  • sos do sałatek - najlepiej tzatziki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • masło czosnkowo - pietruszkowe - 4 łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryby umyj, dokładnie osusz. Natnij ukośnie ostrym nożem grzbiet z obu stron. Włóż do środka każdej ryby po łyżeczce masła czosnkowego, posmaruj dobrze oliwą i zawiń w folię aluminiową.
    Włóż na minimum pół godziny do lodówki.

  2. Bakłażana pokrój w plastry, posyp obficie solą i zostaw na sicie aż puszczą sok (ok. 40 minut).
    Z pieczarek usuń trzonki i pokrój je w cienkie plasterki. Kapelusze odłóż.
    Z cukinii wykrój 4 cienkie (1/2 cm) plastry i posiekaj je w drobną kostkę.
    Resztę cukinii pokrój na skośne, 1 cm plastry.
    Mniejszego pomidora sparz i obierz ze skóry.
    Rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone trzonki pieczarek. podsmaż na dość dużym ogniu. Dodaj posiekaną cukinię, rozgnieciony i posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 7 - 10 minut na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Włóż obranego i pokrojonego na ćwiartki pomidora i duś, dopóki pomidor się nie rozgotuje. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą włoską.
    Gotowym farszem napełnij pieczarki.
    Bakłażana opłucz, osusz. Pomidory przekrój na połówki, paprykę pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa posmaruj z obu stron oliwą.

  3. Faszerowane pieczarki, ryby i pozostałe warzywa ułóż na rozgrzanym grillu.
    Rada: opiecz szybko ryby z obu stron, następnie rozgarnij żar na boki grilla, i połóż ryby na środku. W ten sposób nie przyklei się skóra do grilla, a mięso dojdzie w tym samym czasie co warzywa.

  4. Podawaj z bagietką, do warzyw podaj (na talerzu lub oddzielnie) sos, najlepszy byłby tzatziki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń