Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51826
Dodano: 24.02.2015
Odsłon: 18685
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Rybę płuczemy ,osuszamy ,kroimy na kawałki ,solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Smażymy na oliwie z oliwek (połowa tłuszczu) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
Rybę oprószamy mąką i smażymy na rumiano z obu stron na pozostałym tłuszczu (zostawiając ten ze smażenia pomidorów).
Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C.
Podajemy z gotowanym ryżem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

gochna55 10 września 2016Zgłoś do usunięcia
Twoje przepisy są mniam, mniam. Teraz poszukam dorsza (nie tak łatwo w mojej okolicy) i - na stole wyląduje rybcia w nowej odsłonie. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

marysiaz 25 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
pyszna ryba! ja często jako dodatek do dania głównego piekę w piekarniku cukinię lub pomidory właśnie z bułką tartą, oliwą i świeżą pietruszką :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 24 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Wspaniała i smaczna rybka :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 24 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Pięknie wygląda i apetycznie ta rybka. :))) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

moniia 24 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Ryby z pomidorami nie jadłam jeszcze w takiej odsłonie,smakowicie wygląda na pewno zrobię:):)1 Kto głosował? | Odpowiedz