Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filety z dorsza w aromatycznych przyprawach pieczone w piekarniku są świetną alternatywą dla tradycyjnej ryby smażonej. W dodatku docenisz to danie za błyskawiczne przygotowanie. Aby była pyszna i świeża, zwróć uwagę na wygląd ryby i jej skórki, która powinna być błyszcząca.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21578
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 73
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 94
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21578
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 73
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 94
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Filety z dorsza powinny być świeże lub odmrożone. Nie zdejmuj z nich skóry, jeśli jest. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz delikatnie. Podziel rybę na równomierne kawałki, aby łatwiej było porcjować danie.
Z każdej strony dopraw filety solą gruboziarnistą oraz pieprzem cytrynowym. Czosnek obierz ze skorupki, zgnieć szeroką częścią noża, a następnie posiekaj drobno. Możesz też przepuścić przez praskę. Wrzuć do małej miski. Zalej czosnek oliwą z oliwek. Z połowy cytryny wyciśnij sok do miski z przyprawami. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do marynaty.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie natrzyj dorsza z każdej strony. Ułóż kawałki filetów w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i włącz termoobieg. Zostaw na kolejne 5-7 minut aż zrobi się chrupiąca skórka.
Opcjonalnie możesz posypać dorsza tartym serem żółtym zanim włożysz go do piekarnika. Dobrze smakuje także z parmezanem. Podawaj z puree ziemniaczanym, ciepłą bułką czosnkową albo frytkami.