Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dorsz z piekarnika to przepis na udany obiad dla całej rodziny - delikatny smak ryby, aromatyczne przyprawy i idealny stopień upieczenia sprawiają, że wszyscy będą cię bardzo często prosić o przygotowanie właśnie tego dania. To też znacznie zdrowsza alternatywa dla smażonej ryby, która w dodatku nie wymaga od ciebie aż tak wielkiej uwagi podczas przyrządzania.
Choć kwasów omega-3 w dorszu nie ma zbyt wiele, to jest on cennym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak selen, potas czy witamina B12. Ta ryba może stanowić również świetny zamiennik dla kurczaka, gdyż zawiera sporą ilość białka budującego mięśnie i wspierającego regenerację organizmu. Dorsz pieczony jest delikatny i ma minimum tłuszczu, przez co można go polecić osobom na dietach redukcyjnych. Ta niesamowicie zdrowa ryba pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, minimalizując ryzyko licznych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Oczywiście najlepiej smakuje świeże mięso, więc jeśli masz taką możliwość, użyj niemrożonych filetów z dorsza. Jeśli dysponujesz tylko mrożonymi, pamiętaj, by dobrze je rozmrozić - najpierw w lodówce, a dopiero następnie przenieś je do temperatury pokojowej. Unikaj zbyt gwałtownej zmiany temperatury, bo mięso zwyczajnie rozpadnie ci się w dłoniach. Najlepiej do rozmrażania umieść mięso dorsza na kratce lub sitku, by woda mogła swobodnie ściekać. Pamiętaj też o przykryciu ryby, gdy ta będzie w lodówce - w przeciwnym razie może wchłonąć wiele niepożądanych zapachów. Przygotowanie ryby kończymy krótkim myciem pod bieżącą wodą i dokładnym osuszeniem papierowymi ręcznikami.
Najprościej jest kupić w sklepie gotowe już filety z dorsza, które są pozbawione ości. Możesz też wykorzystać całą rybę i samodzielnie przygotować filety. Niezbędna okaże się specjalna pęseta, która ułatwia chwycenie i delikatne wyciągnięcie kłopotliwych fragmentów bez naruszania struktury mięsa. Pozostawione drobniejsze fragmenty samoistnie rozpuszczą się pod wpływem soku z cytryny i wysokiej temperatury w trakcie pieczenia dorsza.
Ta ryba jest bardzo delikatna w smaku, dlatego nie potrzebuje wielu przypraw. Najlepiej jest użyć mieszanki o niezbyt intensywnym aromacie, w skład której wchodzą:
Dwa ząbki czosnku też mogą ciekawie podkręcić aromat dania. Poeksperymentuj również z rozmarynem czy miętą. Marynata do dorsza oczywiście musi zawierać sok z cytryny, który dodaje lekkiej kwaskowatości w smaku ryby. Oliwa z oliwek jest przekaźnikiem całego aromatu i ułatwia rozprowadzenie przypraw w każdym zakamarku mięsa.
Soczysty dorsz pieczony musi być zawsze pod przykryciem, by wszystkie soki pozostały w rybie oraz wytworzonym sosie. Możesz użyć zwykłego naczynia żaroodpornego z pokrywką, ale bardzo dobry będzie też dorsz pieczony w folii czy rękawie. Czas pieczenia dorsza wynosi ok. 20 minut, ale wiele zależy od tego, jakiej wielkości są użyte przez ciebie kawałki dorsza. Mniejsze sztuki piecz krócej, większe - odrobinę dłużej. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Ciekawą alternatywą może być też dorsz na parze - dietetyczny posiłek dla całej rodziny.
Pieczony dorsz z warzywami to pyszny pomysł na obiad - wystarczy do naczynia żaroodpornego z rybą dołożyć cienko pokrojone marchewki, ziemniaki, kalafiora czy fasolkę. Wytworzony w ten sposób sos do dorsza będzie mocno warzywny, delikatny i aromatyczny. Dorsz w piekarniku idealnie komponuje się także ze szparagami czy porami. Tej super zdrowej rybie nie są potrzebne żadne inne, mocne dodatki.
Ryby pieczone są doskonałym pomysłem na obiad dla ludzi na diecie czy też wrażliwych, a nawet dla dzieci. Całość przygotujesz niesamowicie szybko i prosto, dlatego jeśli chcesz przygotować dietetycznego dorsza, wystarczy ci zaledwie 30 minut i kilka podstawowych składników.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1322
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25068
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 162
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1322
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25068
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 162
Składniki
Filety z dorsza powinny być świeże lub odmrożone. Nie zdejmuj z nich skóry, jeśli jest. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz delikatnie. Podziel rybę na równomierne kawałki, aby łatwiej było porcjować danie.
Z każdej strony dopraw filety solą gruboziarnistą oraz pieprzem cytrynowym. Czosnek obierz ze skorupki, zgnieć szeroką częścią noża, a następnie posiekaj drobno. Możesz też przepuścić przez praskę. Wrzuć do małej miski. Zalej czosnek oliwą z oliwek. Z połowy cytryny wyciśnij sok do miski z przyprawami. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do marynaty.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie natrzyj dorsza z każdej strony. Ułóż kawałki filetów w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i włącz termoobieg. Zostaw na kolejne 5-7 minut aż zrobi się chrupiąca skórka.
Opcjonalnie możesz posypać dorsza tartym serem żółtym, zanim włożysz go do piekarnika. Dobrze smakuje także z parmezanem. Podawaj z purée ziemniaczanym, ciepłą bułką czosnkową albo frytkami.