Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Dorsz na parze
  • Dania główne
  • Przepis na

Dorsz na parze

07.05.2025 Odsłon: 15799
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Jesteś na lekkostrawnej diecie? A może szukasz pomysłów na obiad z rybą, której nie trzeba smażyć? Przygotuj dorsza na parze z naszego przepisu! Jest lekki i dietetyczny, a w dodatku ma wiele cennych składników odżywczych. Mięso ryby jest miękkie i soczyste. Pasuje do młodych ziemniaków, dietetycznej surówki albo pieczonych frytek.  

Przepis na dorsza na parze, który zawsze się udaje 

Do przygotowania ryby na parze wystarczy głębokie naczynie, a także specjalna nakładka. Nie musisz mieć folii aluminiowej ani dedykowanego garnka. Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze, możesz użyć metalowego sitka lub durszlaka dopasowanego do średnicy garnka – wystarczy dobrze go ustabilizować i przykryć pokrywką. 

Dużym atutem tego przepisu jest też wykorzystanie prostych składników, które są na wyciągnięcie ręki. Nie musisz też tracić czasu na długie przygotowywanie ryby na parze. Wystarczy kilka aromatycznych dodatków, takich jak czosnek, cytryna i zioła, aby wydobyć z dorsza pełnię smaku. Zioła mogą być świeże, ale suszone również dodadzą odpowiedniego aromatu. 

To jeden z przepisów na danie główne, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Możesz podawać też dorsza na parze jako kolację lub element bardziej eleganckiego posiłku – zdrowego i lekkostrawnego.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić dorsza na parze? Kilka cennych wskazówek 

Przygotowanie dorsza na parze jest nie tylko proste, ale również bardzo praktyczne – nie wymaga ciągłego stania w kuchni. Pierwszy etap to przygotowanie ryby do gotowania. Warto ją posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie natrzeć mieszanką czosnku oraz ziół.  

Jeśli korzystasz z nakładki do gotowania na parze, pamiętaj, aby woda nie dotykała dna wkładki. Para ma gotować rybę, a nie woda. Ciekawym trikiem, który znacząco podnosi walory smakowe, jest wlanie odrobiny soku z cytryny lub dorzucenie plastrów cytryny i ziół. Dzięki temu para staje się aromatyczna i subtelnie przenika przez strukturę ryby, nadając jej lekko cytrusowy, świeży posmak. 

Gotowanie dorsza na parze trwa około 12–15 minut. Wszystko zależy od grubości filetów. Nie warto go jednak przegotować, bo ryba stanie się sucha. Dobrze przygotowany dorsz powinien być jednolicie biały i łatwy do rozdzielania widelcem. 

Ryba na parze – jak przyprawić, aby nie była mdła? 

Dorsz na parze bez przypraw może być mdły, co nie przypadnie do gustu wielu osobom. Właśnie dlatego dobierz przemyślane dodatki. W naszym przepisie na rybę na parze są proste składniki. Czosnek nadaje intensywnego, wyrazistego aromatu, który idealnie współgra z delikatnym mięsem ryby. Z kolei świeże zioła (koperek albo natka pietruszki) dodają lekkości i świeżości, która równoważy cały smak dania. Do ryb doskonale pasuje cytryna, zarówno w formie soku wyciśniętego bezpośrednio na gotową rybę, jak i dodanego do wody w garnku. Możesz też użyć pieprzu cytrynowego zamiast tradycyjnego, dla podbicia smaku. 

Jak przyprawić rybę na parze poza klasycznymi dodatkami? Świetnym uzupełnieniem będzie tymianek – najlepiej świeży, ale suszony również dobrze spełni swoje zadanie. Jeśli chcesz nadać rybie lekko orientalnej nuty, możesz dodać odrobinę startego imbiru lub sos sojowy (w bardzo niewielkiej ilości, aby nie zdominował całości). Doskonałym dodatkiem może być także skórka otarta z limonki, która jeszcze mocniej podkręci świeży smak potrawy. 

Jaki sos do ryby na parze podać? 

Jednym z najczęściej polecanych dodatków do dorsza na parze jest sos koperkowy – delikatny, ale aromatyczny. Równie dobrym wyborem będzie sos cytrynowo-maślany. Wystarczy rozpuścić masło, dodać kilka łyżek soku z cytryny, odrobinę soli, pieprzu i ewentualnie szczypiorek. Tak prosty sos jest błyskawiczny do zrobienia i świetnie komponuje się z dorszem czy inną białą rybą gotowaną na parze. Możesz też połączyć lekki jogurt naturalny z musztardą i sokiem z cytryny. Takie połączenie również świetnie podkreśli delikatny smak ryby.  Jeśli nie chcesz podawać sosu do ryby na parze, na gorącego dorsza podanego już na talerzu, dodaj kawałek masła z dodatkiem czosnku na górę.  

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1798

do 15 min 15 min
6

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84743

do 15 min 15 min
89
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 1052

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2480

do 15 min 15 min
21
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 3124

do 15 min 15 min
21
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 18009

do 60 min 60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1798

do 15 min 15 min
6

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 84743

do 15 min 15 min
89
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Dania główne Lekki kapuśniak z mięsnymi gałkami

Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 1052

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Desery

Kokosowy placek ze śliwkami

Desery Kokosowy placek ze śliwkami

Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2480

do 15 min 15 min
21
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Śniadania Chlebek w jajku z pomidorem i serem

Ciepła kanapka na śniadanko :)

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 3124

do 15 min 15 min
21
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 18009

do 60 min 60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Dorsz na parze
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 filety z dorsza,
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

Rybę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ją na mniejsze części, a następnie z każdej strony posól i popieprz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połącz wraz z koperkiem lub natką pietruszki. Możesz użyć świeżych ziół albo suszonych, nie ma to większego znaczenia.

2

Z każdej strony dopraw filety z dorsza czosnkiem i ziołami. Przygotuj garnek wypełniony wodą do około połowy wysokości. Zagotuj. Nałóż na garnek specjalną nakładkę do gotowania na parze. Umieść na niej doprawioną rybę. Gotuj przez około 15 minut, aż filety z dorsza zmiękną.

3

Podawaj rybę na talerzu skrapiając ją sokiem wyciśniętym z cytryny. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami oraz lekką surówką. Dobrym pomysłem jest też wlanie soku z jednej cytryny do wody, która będzie parować podczas gotowania. Dzięki temu aromat przejdzie do ryby bezpośrednio podczas przygotowywania.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki