Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba przygotowywana na parze jest lekka i dietetyczna. W dodatku nie traci swoich składników odżywczych, w tym kwasów omega i białka. Do jej wykonania wystarczy głębokie naczynie, a także specjalna nakładka. Nasz dorsz na parze jest miękki i jednocześnie aromatyczny, dlatego nie musisz obawiać się o mdły posmak. To świetny sposób na przygotowanie obiadu albo lekkostrawnej kolacji.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 86
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 760
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 479
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 301
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 86
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 760
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 479
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 301
Składniki
Rybę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ją na mniejsze części, a następnie z każdej strony posól i popieprz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połącz wraz z koperkiem lub natką pietruszki. Możesz użyć świeżych ziół albo suszonych, nie ma to większego znaczenia.
Z każdej strony dopraw filety z dorsza czosnkiem i ziołami. Przygotuj garnek wypełniony wodą do około połowy wysokości. Zagotuj. Nałóż na garnek specjalną nakładkę do gotowania na parze. Umieść na niej doprawioną rybę. Gotuj przez około 15 minut, aż filety z dorsza zmiękną.
Podawaj rybę na talerzu skrapiając ją sokiem wyciśniętym z cytryny. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami oraz lekką surówką. Dobrym pomysłem jest też wlanie soku z jednej cytryny do wody, która będzie parować podczas gotowania. Dzięki temu aromat przejdzie do ryby bezpośrednio podczas przygotowywania.