Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba przygotowywana na parze jest lekka i dietetyczna. W dodatku nie traci swoich składników odżywczych, w tym kwasów omega i białka. Do jej wykonania wystarczy głębokie naczynie, a także specjalna nakładka. Nasz dorsz na parze jest miękki i jednocześnie aromatyczny, dlatego nie musisz obawiać się o mdły posmak. To świetny sposób na przygotowanie obiadu albo lekkostrawnej kolacji.
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 31
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 523
Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
Odsłon: 5
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 504
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 695
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 31
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 523
Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
Odsłon: 5
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 504
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 695
Składniki
Rybę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ją na mniejsze części, a następnie z każdej strony posól i popieprz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połącz wraz z koperkiem lub natką pietruszki. Możesz użyć świeżych ziół albo suszonych, nie ma to większego znaczenia.
Z każdej strony dopraw filety z dorsza czosnkiem i ziołami. Przygotuj garnek wypełniony wodą do około połowy wysokości. Zagotuj. Nałóż na garnek specjalną nakładkę do gotowania na parze. Umieść na niej doprawioną rybę. Gotuj przez około 15 minut, aż filety z dorsza zmiękną.
Podawaj rybę na talerzu skrapiając ją sokiem wyciśniętym z cytryny. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami oraz lekką surówką. Dobrym pomysłem jest też wlanie soku z jednej cytryny do wody, która będzie parować podczas gotowania. Dzięki temu aromat przejdzie do ryby bezpośrednio podczas przygotowywania.