Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś na lekkostrawnej diecie? A może szukasz pomysłów na obiad z rybą, której nie trzeba smażyć? Przygotuj dorsza na parze z naszego przepisu! Jest lekki i dietetyczny, a w dodatku ma wiele cennych składników odżywczych. Mięso ryby jest miękkie i soczyste. Pasuje do młodych ziemniaków, dietetycznej surówki albo pieczonych frytek.
Do przygotowania ryby na parze wystarczy głębokie naczynie, a także specjalna nakładka. Nie musisz mieć folii aluminiowej ani dedykowanego garnka. Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze, możesz użyć metalowego sitka lub durszlaka dopasowanego do średnicy garnka – wystarczy dobrze go ustabilizować i przykryć pokrywką.
Dużym atutem tego przepisu jest też wykorzystanie prostych składników, które są na wyciągnięcie ręki. Nie musisz też tracić czasu na długie przygotowywanie ryby na parze. Wystarczy kilka aromatycznych dodatków, takich jak czosnek, cytryna i zioła, aby wydobyć z dorsza pełnię smaku. Zioła mogą być świeże, ale suszone również dodadzą odpowiedniego aromatu.
To jeden z przepisów na danie główne, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Możesz podawać też dorsza na parze jako kolację lub element bardziej eleganckiego posiłku – zdrowego i lekkostrawnego.
Przygotowanie dorsza na parze jest nie tylko proste, ale również bardzo praktyczne – nie wymaga ciągłego stania w kuchni. Pierwszy etap to przygotowanie ryby do gotowania. Warto ją posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie natrzeć mieszanką czosnku oraz ziół.
Jeśli korzystasz z nakładki do gotowania na parze, pamiętaj, aby woda nie dotykała dna wkładki. Para ma gotować rybę, a nie woda. Ciekawym trikiem, który znacząco podnosi walory smakowe, jest wlanie odrobiny soku z cytryny lub dorzucenie plastrów cytryny i ziół. Dzięki temu para staje się aromatyczna i subtelnie przenika przez strukturę ryby, nadając jej lekko cytrusowy, świeży posmak.
Gotowanie dorsza na parze trwa około 12–15 minut. Wszystko zależy od grubości filetów. Nie warto go jednak przegotować, bo ryba stanie się sucha. Dobrze przygotowany dorsz powinien być jednolicie biały i łatwy do rozdzielania widelcem.
Dorsz na parze bez przypraw może być mdły, co nie przypadnie do gustu wielu osobom. Właśnie dlatego dobierz przemyślane dodatki. W naszym przepisie na rybę na parze są proste składniki. Czosnek nadaje intensywnego, wyrazistego aromatu, który idealnie współgra z delikatnym mięsem ryby. Z kolei świeże zioła (koperek albo natka pietruszki) dodają lekkości i świeżości, która równoważy cały smak dania. Do ryb doskonale pasuje cytryna, zarówno w formie soku wyciśniętego bezpośrednio na gotową rybę, jak i dodanego do wody w garnku. Możesz też użyć pieprzu cytrynowego zamiast tradycyjnego, dla podbicia smaku.
Jak przyprawić rybę na parze poza klasycznymi dodatkami? Świetnym uzupełnieniem będzie tymianek – najlepiej świeży, ale suszony również dobrze spełni swoje zadanie. Jeśli chcesz nadać rybie lekko orientalnej nuty, możesz dodać odrobinę startego imbiru lub sos sojowy (w bardzo niewielkiej ilości, aby nie zdominował całości). Doskonałym dodatkiem może być także skórka otarta z limonki, która jeszcze mocniej podkręci świeży smak potrawy.
Jednym z najczęściej polecanych dodatków do dorsza na parze jest sos koperkowy – delikatny, ale aromatyczny. Równie dobrym wyborem będzie sos cytrynowo-maślany. Wystarczy rozpuścić masło, dodać kilka łyżek soku z cytryny, odrobinę soli, pieprzu i ewentualnie szczypiorek. Tak prosty sos jest błyskawiczny do zrobienia i świetnie komponuje się z dorszem czy inną białą rybą gotowaną na parze. Możesz też połączyć lekki jogurt naturalny z musztardą i sokiem z cytryny. Takie połączenie również świetnie podkreśli delikatny smak ryby. Jeśli nie chcesz podawać sosu do ryby na parze, na gorącego dorsza podanego już na talerzu, dodaj kawałek masła z dodatkiem czosnku na górę.
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2601
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1085
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4885
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 393
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 859
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10911
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2601
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1085
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4885
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 393
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 859
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10911
Składniki
Rybę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ją na mniejsze części, a następnie z każdej strony posól i popieprz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Połącz wraz z koperkiem lub natką pietruszki. Możesz użyć świeżych ziół albo suszonych, nie ma to większego znaczenia.
Z każdej strony dopraw filety z dorsza czosnkiem i ziołami. Przygotuj garnek wypełniony wodą do około połowy wysokości. Zagotuj. Nałóż na garnek specjalną nakładkę do gotowania na parze. Umieść na niej doprawioną rybę. Gotuj przez około 15 minut, aż filety z dorsza zmiękną.
Podawaj rybę na talerzu skrapiając ją sokiem wyciśniętym z cytryny. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami oraz lekką surówką. Dobrym pomysłem jest też wlanie soku z jednej cytryny do wody, która będzie parować podczas gotowania. Dzięki temu aromat przejdzie do ryby bezpośrednio podczas przygotowywania.