Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na kolejne danie z parowaru. Tym razem są to drobiowe tradycyjne gołąbki. Uwielbiam gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym ale i takie ze smażoną smakują wspaniale. Zrobione w parowarze są o wiele delikatniejsze niż tradycyjnie gotowane czy pieczone. Przygotowanie gołąbków nie jest trudne ale trzeba im poświęcić trochę czasu, za to potem mam kilka pysznych porcji obiadowych, które można zamrozić.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4924
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13338
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5822
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7485
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4924
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13338
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5822
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7485
Składniki
Ryż ugotować na sypko.
Cebulę posiekać i usmażyć na oleju.
Marchewkę zetrzeć na tarce.
Mięso zmielić.
Ryż wsypać do miski, dodać do niego usmażoną cebulę, pozbywając się nadmiaru oleju oraz mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, pieprzem chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę zanurzyć we wrzątku -kapusta ma się sparzać, a nie gotować, by liście zmiękły, dały się łatwo oddzielać od głowy a potem zwijać. Kolejno zdejmować sparzone liście, odcinając je od kaczana. Zajmie to krótką chwilkę, ponieważ liście młodej kapusty parzą się szybciutko. Ze sparzonych i ostudzonych liści ścinamy środkowy gruby nerw. Na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu i formujemy gołąbki.
Układamy w parowarze i parujemy ok 40 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub usmażoną na złoto cebulką.