Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne danie jako wczesna kolacja, z kromka chleba z maslem, lub tez jako pyszny obiad - doskonale bedzie pasowal wtedy ryz na sypko, ale mozna zjesc takze bez niczego - super!! Uwielbiam ! Jednak zawsze przeszkadzaly mi skorki z papryki, ktore trzeba wypluwac :-( tym razem pozbylam sie ich wczesniej - opiekajac papryki w piekarniku, tak wiec nic nie zaklocalo tej uczty dla podniebienia. Polecam serdecznie - najwspanialszy smak !
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 202
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 117
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 202
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 54
Składniki
Papryki dokladnie myjemy i dajemy na blaszce podlanej 100 ml wody do piekarnika- najpierw na 25 min w 200°C, po tym czasie obracamy o 90°, tak aby boczki papryki znalazly sie na gorze i dole, nastepne 20 minut opiekamy. Gorace dajemy do duzego garnka i przykrywamy pokrywa, studzimy pod przykryciem i bez problemu zdejmujemy cala skorke. Najpierw zlewamy sos, jaki puscila papryka do osobnego naczynia, wyjmujemy gniazda nasienne, Sciagamy skorke. Jedna papryka byla w ciazy :-) uzylam takze malych papryczek z jej srodka :-) Nastepnie papryki kroimy poprzecznie w paski. Odkladamy na talerz. Caly sok, jaki pusci papryka i ktory jest w jej srodku zachowujemy. Podczas, gdy papryki sie pieka, obieramy cebule, ktora kroimy w piorka. Cukinie myjemy, przekrawamy podluznie na pol i kroimy (bez obierania skorki i bez wyjmowania gniazda nasiennego) w polkrazki. Kielbase obieramy ze skorki i takze kroimy w polkrazki. Na glebokiej patelni roztapiamy maslo, dajemy cebule i cukinie, i czesto mieszajac podsmazamy pod pokrywa ok 10 minut. Nastepnie podlewamy woda (pol litra), dodajemy przygotowana papryke, sok z papryki i przyprawy (oprocz papryki w proszku, ktora dodamy pozniej, aby potrawa nie zgorzkniala). Dodajemy tez kielbase. Dokladnie mieszamy i dusimy pod pokrywa (uzywam pokrywy perforowanej do patelni). Czasami mieszamy. Po 10 minutach duszenia dodajemy papryke w proszku i dusimy dalej ok 10 minut. Calkowity czas duszenia od momentu dodania wody i papryk, to ok 20 do 25 minut.
Na koniec popuszczamy pasa i zajadamy z kroma pysznego chrupiacego chleba z maslem. Na talerzu doprawiamy Maggi.
Oczywiscie papryki nie musicie piec, mozna ja oczyscic, surowa pokroic i dodac w tym samym momencie, co w przepisie. Jak pisalam, uwielbiam to danie, jednak skorki bardzo sa klopotliwe podczas jedzenia, wiec tym razem wlozylam nieco wiecej pracy. Smacznego! Wspaniale danie - polecam!! Zapomnicie o wszystkich przykrosciach minionego dnia na pewno! A brzuszki beda Wam pekac w szwach :-)