Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowo ziemniaczane placki po Węgiersku

Dyniowo ziemniaczane placki po Węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 6584

Dodano:

Odsłon: 1917

Pyszne, polecam :)

Składniki

  • Składniki na placki;
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg dyni
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie cebule
  • 5 dużych ząbków czosnku, sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • Składniki na sos;
  • 800 g. mięsa -szynki
  • 1/4 surowej czerwonej papryki
  • mały słoiczek domowych ogórków w gyrosie
  • kilka pieczarek
  • 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 2 średnie cebule. 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku, 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Po starciu, warzywa puszczą sporo soków, nie należy tego odciskać ani wylewać. Wbić jaja, dodać mąkę, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na oleju z obu stron na złocisty kolor.


    Mięso należy pokroić na małe kawałki. Dusić pod przykryciem z pokrojonymi warzywami i przyprawami. Kiedy już zmięknie, w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę. W ten sposób zagęszczamy sos.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń