Pyszne, polecam :)
Dyniowo ziemniaczane placki po Węgiersku
Składniki
- Składniki na placki;
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg dyni
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie cebule
- 5 dużych ząbków czosnku, sól, pieprz czarny świeżo mielony
- Składniki na sos;
- 800 g. mięsa -szynki
- 1/4 surowej czerwonej papryki
- mały słoiczek domowych ogórków w gyrosie
- kilka pieczarek
- 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka papryki ostrej
- 2 średnie cebule. 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku, 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Składniki
- Składniki na placki;
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg dyni
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie cebule
- 5 dużych ząbków czosnku, sól, pieprz czarny świeżo mielony
- Składniki na sos;
- 800 g. mięsa -szynki
- 1/4 surowej czerwonej papryki
- mały słoiczek domowych ogórków w gyrosie
- kilka pieczarek
- 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka papryki ostrej
- 2 średnie cebule. 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku, 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Etapy przygotowania
Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Po starciu, warzywa puszczą sporo soków, nie należy tego odciskać ani wylewać. Wbić jaja, dodać mąkę, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na oleju z obu stron na złocisty kolor. Mięso należy pokroić na małe kawałki. Dusić pod przykryciem z pokrojonymi warzywami i przyprawami. Kiedy już zmięknie, w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę. W ten sposób zagęszczamy sos. Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10108
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 912
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1482
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10108
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 912



Składniki
- Składniki na placki;
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg dyni
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie cebule
- 5 dużych ząbków czosnku, sól, pieprz czarny świeżo mielony
- Składniki na sos;
- 800 g. mięsa -szynki
- 1/4 surowej czerwonej papryki
- mały słoiczek domowych ogórków w gyrosie
- kilka pieczarek
- 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka papryki ostrej
- 2 średnie cebule. 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku, 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Po starciu, warzywa puszczą sporo soków, nie należy tego odciskać ani wylewać. Wbić jaja, dodać mąkę, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na oleju z obu stron na złocisty kolor. Mięso należy pokroić na małe kawałki. Dusić pod przykryciem z pokrojonymi warzywami i przyprawami. Kiedy już zmięknie, w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę. W ten sposób zagęszczamy sos. Smacznego :)
Pyszna zapiekanka:)
Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane, a do tego z mlodych jest przepysna!