Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny wegetariański obiad - świeże warzywa z chrupiącymi falafelami. Do czego czerwony ryż czyli bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Sos miętowy nadaje świeżości.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 468
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 804
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 601
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113076
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 468
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 804
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 601
Składniki
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej! Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy sos: Listki mięty miksujemy na gładko z oliwą. Dodajemy jogurt, cukier, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sos schładzamy w lodówce. Sałatę rwiemy, cebulę kroimy w piórka, ogórek i marchew w plasterki.
Na talerzach układamy sałatkę, ryż, i falafele. Całość polewamy sosem miętowym i posypujemy czarnym sezamem.