Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola po bretońsku

Fasola po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 653 Ocena: 13018

Dodano:

Odsłon: 7016

Na wyjątkowo pięknym jasiu i z kiełbasą. Uważam sezon na jesienne dania już dawno za rozpoczęty, więc ze smakiem zrobiłam fasolkę. Szczególnie, że u rodziców wyjątkowo ładnie obrodziła.

Składniki

  • fasola piękny jaś 0,5 kg
  • kiełbasa dosyć tłusta 0,3- 0,5 kg
  • Cebula
  • warzywa bulionowe, u mnie dwie garście suszonej mieszanki
  • sos pomidorowy 1 litr lub koncentrat
  • sól, pieprz
  • Majeranek garść
  • opcjonalnie cukier jakby bylo za kwaśne
  • liść laurowy i ziele angielskie po dwie szt
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasola po bretońsku

Przygotowanie

  1. Danie właściwie samo się robi a jest wyjątkowo pyszne.
    Fasolę namoczyłam przez noc.

  2. Fasolkę wstawiłam do garnka z wodą, tyle aby fasolka w trakcie gotowania była przykryta. Dodałam liście i ziele i suszone warzywa. Można oczywiście użyć świeżych.
    Duży jaś będzie się gotował co najmniej 1,5 h.

    W między czasie podsmażyłam kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dlatego powinna być tłustsza. Dodałam ja do fasoli. Na tłuszczu zrumieniłam pokrojoną cebulę i dodałam ją do sosu.

    Gdy fasola była miękka dodałam sos pomidorowy, podgotowałam całość i doprawiłam solą, pieprzem i roztartym majerankiem.

  3. Kiełbasa dodana w trakcie gotowania oddaje większość smaku do sosu i nie jest tak wyrazista. Wyszło mi 6 porcji.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń