Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 5058
Dodano: 29.08.2014
Odsłon: 83980
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Fasolę wsypać do garnka i nalać wody 2 razy tyle co fasoli i ostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę wypłukać i zalać czysta wodą i gotować do miękkości ok. 1 godziny. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy tłuszcz wytopi się z boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać razem aż się przyrumieni. Całość przełożyć do garnka z miękką fasolą. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować razem ok. 15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz zatrzepać mąką rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Chwilę całość pogotować. Podawać np. z chlebem. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

anulka12 12 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Właśnie skończyłam gotowanie, danie czeka na rodzinkę i jej opinię. Nie dodałam Vegety i koncentrat zastąpiłam przecierem pomidorowym. Spróbowałam odrobinkę, jak dla mnie jest bardzo smaczna.11 Kto głosował? | Odpowiedz

RaaR 12 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
przepraszam ale jedno 0 wcięło miało być 100g0 Kto głosował? | Odpowiedz

RaaR 12 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
mała podpowiedź, użyj o 10 gram więcej fasoli a przed dokładaniem dodatków odłów ją, następnie zmiksuj i dodaj z powrotem, nie trzeba będzie zagęszczać mąką a i postoi dłużej :-))0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 11 września 2015Zgłoś do usunięcia
typowo męskie ,,żarełko,,robię od razu z podwójnej porcji, na gorąco przekładam do słoików i zakręcam,odstawiam do góry dnem- 2 tygodnie może postać w lodówce:) awaryjna rezerwa:)68 Kto głosował? | Odpowiedz