Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16510

Dodano:

Odsłon: 3549

smaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja

Składniki

  • 400 g fasoli jaś
  • 200 g chudego surowego boczku
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem ją w tej samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Przecier pomidorowy wymieszałem z mąką , dodałem do fasoli , doprawiłem solą ,pieprzem i ostrą papryką ,gotowałem jeszcze 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 listopada 2014 Bardzo lubię. Dostałam w prezencie bardzo dużo fasoli :).W najbliższym czasie zrobię.Taką mi ochotę narobiłeś :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń