Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
zaczynamy od namoczenia fasoli: zalewamy ją zimną wodą (tak aby woda przykryła fasolę na ok 10 cm), moczymy ją przez minimum 8 godzin (ale nie dłużej niż 12 godzin, bo zacznie fermentować), wodę po moczeniu fasoli wylewamy
namoczoną fasolę zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, wodę (wraz w wytworzoną pianą) wylewamy, a potem fasolę zalewamy po raz kolejny wodą (tym razem wrzącą) tak aby przykryła fasolę i na średnim ogniu gotujemy ją do miękkości (ok. 1 godzinę)
w czasie, kiedy gotuje się fasola, boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na na zimną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a boczek się zrumieni
teraz na patelnię dodajemy pokrojoną półplasterki kiełbasę i smażymy, aż się zarumieni
na końcu na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli, a potem całą zawartość patelni przekładamy do garnka z miękką już fasolą
teraz dodajemy przecier pomidorowy, majeranek, cząber i pieprz, dolewamy wrzącą wodę (o ile to konieczne), tak aby przykryła fasolę i całość gotujemy jeszcze z 15 min, po czym solimy do smaku, no i gotowe, smacznego ;-)