Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24790

Dodano:

Odsłon: 16683

Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)

Składniki

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • 1 kiełbasa z piersi kurczaka
  • 1 kiełbasa z szynki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta kminku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek owoców jałowca
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).
    Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, liścia laurowego, ziela angielskiego i owoców jałowca.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju rzepakowego.

  3. Obie kiełbasy kroimy w plasterki, dodajemy je do cebulki i chwilę przesmażamy do momentu lekkiego zarumienienia kiełbasy.

  4. Następnie dodajemy pomidory krojone, koncentrat, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cukier trzcinowy, majeranek, cząber, czosnek staropolski, kminek oraz pieprz cayenne i dusimy wszystko około 5 minut.

  5. Powstały sos pomidorowy z kiełbasą dodajemy do garnka z fasolą, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 20 minut.

  6. Gotową fasolkę możemy podać ze świeżym pieczywem i ulubionymi ziołami.

  7. Najbardziej uwielbiam fasolkę po bretońsku na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki i aromaty doskonale przejdą między sobą :D

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 19 września 2016 moja fasolka według Twojego przepisu własnie "się przegryza" :-) jest cudna, aromatyczna, przepyszna :-) polecam ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 16 kwietnia 2016 Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam fasolkę po bretońsku! Ta Twoja wygląda przepysznie, ale mi smaka narobiłaś! ;) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 15 kwietnia 2016 Już czuję jej zapach <3 Bosko <3 A te przyprawy...mniam! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 15 kwietnia 2016 Lubię to danie właśnie z tej drobniejszej fasoli, którą Ty serwujesz <D Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 15 kwietnia 2016 Bardzo lubię fasolkę po bretońsku :-) Twoja wygląda bardzo apetycznie, a czytając skład przypraw, które dodałaś - jestem przekonana, że jest również bardzo aromatyczna :-). Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń