Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37237
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2533
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 167
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 200
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1570
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37237
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2533
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 167
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 200
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1570
Składniki
Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc). Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, liścia laurowego, ziela angielskiego i owoców jałowca.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju rzepakowego.
Obie kiełbasy kroimy w plasterki, dodajemy je do cebulki i chwilę przesmażamy do momentu lekkiego zarumienienia kiełbasy.
Następnie dodajemy pomidory krojone, koncentrat, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cukier trzcinowy, majeranek, cząber, czosnek staropolski, kminek oraz pieprz cayenne i dusimy wszystko około 5 minut.
Powstały sos pomidorowy z kiełbasą dodajemy do garnka z fasolą, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 20 minut.
Gotową fasolkę możemy podać ze świeżym pieczywem i ulubionymi ziołami.
Najbardziej uwielbiam fasolkę po bretońsku na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki i aromaty doskonale przejdą między sobą :D Życzę smacznego! :)