Rozgrzewająca, smaczna fasolka po bretońsku.
Fasolka po bretońsku.
Składniki
- Fasola Jaś 1 kg
- kiełbasa śląska 500 gram
- boczek wędzony 500 gram
- Marchew 2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy 200 ml
- Papryka czerwona mielona 1 mała łyżeczka
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
- 13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
- sól do smaku
- Majeranek
- 1 stołowa łyżka domowej domowej kostki rosołowej
- Liść laurowy 4 sztuki
- Ziele angielskie 6 ziaren
Składniki
- Fasola Jaś 1 kg
- kiełbasa śląska 500 gram
- boczek wędzony 500 gram
- Marchew 2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy 200 ml
- Papryka czerwona mielona 1 mała łyżeczka
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
- 13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
- sól do smaku
- Majeranek
- 1 stołowa łyżka domowej domowej kostki rosołowej
- Liść laurowy 4 sztuki
- Ziele angielskie 6 ziaren

Etapy przygotowania
Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą).

Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę, kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.

Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.

Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 387

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 86

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1451
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 387

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 86

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 1451



Składniki
- Fasola Jaś 1 kg
- kiełbasa śląska 500 gram
- boczek wędzony 500 gram
- Marchew 2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy 200 ml
- Papryka czerwona mielona 1 mała łyżeczka
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
- 13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
- sól do smaku
- Majeranek
- 1 stołowa łyżka domowej domowej kostki rosołowej
- Liść laurowy 4 sztuki
- Ziele angielskie 6 ziaren
Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą).
Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę, kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.
Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Smacznego :)