Do góry

Dania główne Przepis na:

fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 2102

pyszne i sycące danie, doskonałe jesienią

Składniki

  • 500 g fasoli białej Jaś
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kiełbaski śląskie
  • sos pomidorowy w kartoniku lub koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liscie laurowe
  • 0,5 mielonego kminku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. fasolę namoczyć na min 12 godzin (najlepiej zostawić na noc)

  2. wodę z moczenia fasoli odlać, nalać świeżej i gotować do miękkości ok. 1,5 godz. z przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek)

  3. kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i smażyć krótko do zrumienienia na patelni, czosnek dodając na krótko przed końcem smażenia

  4. gdy fasola będzie już miękka dodajemy smażoną cebule, kiełbasę i czosnek oraz sos pomidorowy lub koncentrat rozrobiony wodą

  5. całość mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 15 min., na koniec doprawiamy ziołami prowansaklskimi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń