Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na moją, lżejszą wersję znanej nam wszystkim polskiej potrawy a la bretonne. Do jej przygotowania świetnie nada się gęsty i wyrazisty przecier pomidorowy. Danie jest smaczne, sycące i bardzo pożywne :)
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 6011
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1072
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8006
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2382
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10519
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 6011
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1072
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8006
Składniki
Fasolę moczymy w wodzie przez około 10 -12 godzin. Kiedy nasz Piękny Jaś odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę i gotujemy ją do miękkości w wywarze warzywnym (u mnie z selera, pietruszki i marchewki) z dodatkiem przyprawy do rosołu (polecam piramidki smaku z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem)*. * zamiast przyprawy możemy do gotowania dodać sam listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego. ** do gotującej się fasoli możemy także dodać plaster wędzonego boczku lub skórkę z kiełbasy, wtedy fasola będzie jeszcze smaczniejsza. Fasolę gotujemy do miękkości. Na 10 minut przez końcem gotowania dosalamy wodę.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy je na oleju rzepakowym.
Kiełbasę drobiową obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, którą delikatnie podsmażamy na patelni.
Ugotowaną fasolę odcedzamy, wkładamy do garnka i zalewamy ją gęstym przecierem pomidorowym oraz 150 ml wody. Zagotowujemy.
Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, kawałki kiełbasy, cukier brzozowy oraz przyprawy: tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, pieprz cayenne i oregano. Wszystko dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Na pięć minut przez końcem duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)