Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolowe Chili

Fasolowe Chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 416

Dodano:

Odsłon: 270

Wyśmienite do ryżu, ale równie smaczne jako samodzielne danie.

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 spore marchewki
  • 250-300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 x pomidory w puszce ( u mnie pomidory w całości)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryczka chili
  • 200-300 g fasoli Jaś
  • 200-300 g czarnej fasoli
  • 200-300 g czerwonej fasoli
  • 200 g fasoli mung
  • 200 g soczewicy
  • 150 g kukurydzy
  • oregano
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę i soczewicę przełożyć do osobnych miseczek i dzień wcześniej zalać gorącą wodą tak aby nasiąkły.

    Każdą odmianę fasoli gotowałam w osobnych garnkach.

  2. W międzyczasie pokroić cebulę w grubą kostkę i podsmażyć z dodatkiem soli.
    Dodać startą na grubych oczkach marchew i dusić kilka minut.

    Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż straci surowość.
    Dodać posiekane Chili, sól, pieprz i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

    Dodać 2 puszki pomidorów i słoiczek koncentratu pomidorowego oraz ok 1,5 szklanki wody.

    Zmniejszyć ogień i wszystko dusić razem ok 1,5 godziny.

  3. Kiedy wszystkie odmiany fasoli i soczewica są miękkie odcedzić je i dodać do garnka. wszystko razem wymieszać i dodać kukurydzę.

    Doprawić do smaku Chili (jeśli lubicie ostrzejsze) i oregano.

    Dusić ok godziny.

    Podawać jako samodzielne danie, do pieczywa czy ryżu.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia Super pyszna fasolka, no i jeszcze z chili. To lubię, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń