Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana dynia makaronowa to iście zaskakujące, pyszne i aromatyczne danie jesienne. Będzie wspaniałą alternatywą dla osób uwielbiających spaghetti bolognese, ale w tej wersji występuje w nietypowej misce, bez klasycznego makaronu, ale pełne delikatnego smaku dyni.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 956
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 801
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12535
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 956
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 801
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12535
Składniki
Przygotuj sos. W dużym rondlu rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż wszystko na dużym ogniu.
Dodaj mięso mielone i smaż je do zrumienienia. Następnie dołóż pomidory, czerwone wino, zioła, kakao i bulion. Doprowadź całość do wrzenia.
Przykryj garnek i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Na 20-30 minut przed końcem zdejmij pokrywkę i zredukuj sos, by stał się gęsty. Wyjmij liść laurowy i dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotuj dynię. Dynie przekrój ostrym nożem na pół. Wydrąż nasiona, a wnętrze natrzyj oliwą i solą. Umieść połówki otworem do góry w piekarniku nagrzanych na 180 st. Celsjusza na 30-60 minut, w zależności od wielkości.
Po wyjęciu dyni, usuń zgromadzony wewnątrz płyn. Za pomocą łyżki wyjmij makaronowy miąższ i dodaj go do sosu. Przemieszaj i wypełnij warzywa sosem mięsno-pomidorowym. Posyp wierzch tartym serem.
Wstaw faszerowaną dynię makaronową z powrotem do pieca na ok. 15 minut, do momentu ładnego zrumienienia sera. Podawaj na ciepło.