Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne danie na Świąteczny stół, największą zaletą tej potrawy jest brak ości.
nożyce kuchenne, gaza, malakser/ maszynka do mielenia
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6905
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5127
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2118
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6905
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5127
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2118
Składniki
Lina trzeba oczyścić, naciąć od strony brzucha po całości i podważając palcami i nożem zdejmuje się skórę. Przy okazji wycięłam większe płetwy i ości z nich wystające nożycami do drobiu. Mięso wstawia się wraz z warzywami i dodatkami bulionowymi, na 15- 20 minut.
Mięso trzeba obrać, zmalaksować lub zmielić i doprawić do smaku przed dodaniem jajka- powinno być trochę bardziej słone, bo jajko i gotowanie zawsze wyciąga trochę smaku.
Masę wyrabia się i i z niewielkim luzem wkłada w skórę. Rybę zawija się potem w gazę i wkłada do wcześniejszego bulionu, bulion musi być dobrze doprawiony solą, nawet na wyrost- ryba wyciągnie smak. Gotuje się na małym ogniu około 25 minut. Rybę się chłodzi, odwija, układa na półmisku z warzywną dekoracją i jeszcze dekoruje czosnkowym majonezem. Po prostu dodałam przeciśnięty ząbek czosnku i kurkumy. Majonez wyłożyłam z woreczka foliowego z naciętym rożkiem. Całość się chłodzi. Wywar się przecedza,podgrzewa, jeszcze raz doprawia, na koniec przeciśniętym ząbkiem czosnku i koperkiem i rozpuszcza w nim żelatyną. Schłodzonym, prawie tężejącym wywarem polewa się rybę aby utworzyła się glazura.
Zostało mi trochę farszu wiec zrobiłam sobie próbny kotlet jako "podatek" dla kucharza.
Smacznego :)