Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki z karpia to głęboko smażona ryba w delikatnym cieście. Dzięki temu jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, a niewielkie ości rozpływają się pod wpływem gorąca. Takie faworki świetnie sprawdzą się jako przekąska na wigilijnym stole, która posmakuje całej rodzinie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10617
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12996
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4753
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10617
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12996
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4753
Składniki
Filety z karpia osusz ręcznikiem papierowym i wyciągnij większe ości. Pokrój rybę w podłużne paski o grubości ok. 3-4 cm. Przełóż paski do miski i zalej je olejem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wymieszaj i odstaw całość na 15-20 minut.
Przygotuj panierkę. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlej zimne piwo lub wodę gazowaną. Na koniec dołóż żółtko jajka.
Wymieszaj ciasto krótko, tylko do połączenia składników.
W dużym garnku rozgrzej około litr oleju do głębokiego smażenia.
Każdy pasek karpia natnij w środku i przeciągnij jeden koniec przez wycięty otwór. Maczaj rybę w cieście i strzepnij nadmiar masy. Zanurzaj karpia w tłuszczu rozgrzanym do 170 st. Celsjusza i smaż go przez 3-4 minuty, do uzyskania złotego koloru.
Usmażone faworki z karpia wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu czy soku z cytryny.