Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś obiadek nietypowy, znudziły się wam tradycyjne schabowe i chętnie byście zjedli coś innego ? Mam dla was specjalny przepis ze schabu wieprzowego bez kości, trochę jest przy nim bawienia ale warto
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotowany schab wieprzowy opłukać i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której był płukany, osuszony pokroić na plastry po 1,5 centymetra następnie każdy przygotowany plaster rozbić za pomocą tłuczka do schabowych z obu stron tak aby plaster był cienki. W każdym plastrze przez środek wyciąć dziurkę ( jeśli duże można podzielić na mniejsze plastry ), przez środek przełożyć jedną stronę mięsa formując faworek
Przygotowane wszystkie faworki ze schabu przełożyć do miski, wsypać przyprawę oraz wlać olej i całość dokładnie wmasować w mięso za pomocą rąk. Tak przygotowane faworki odstawić na czas obrania ziemniaków aby przeszło smakiem i zapachem przypraw. W międzyczasie przygotować jajka do salaterki wbić całe jajka, wlać śmietanę i dodać przyprawę uniwersalną lub sól dokładnie rozbełtać za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość
Gdy mięso faworkowe odstało swój czas na patelnie wlać olej lub roztopić smalec rozgrzewając go, przygotowany faworek z mięsa zanurzyć w przygotowanym jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej, układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu dużego palnika gazu z obu stron na złoty kolor, gotowe usmażone faworki układać na talerzu, nie wchłaniają dużo oleju, olej w trakcie smażenia się pieni ale to w niczym nie przeszkadza, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będzie odchodzić panierka
Usmażone mięsne faworki podałam z ziemniakami oraz jako surówka swojskie buraczki z cebulką. Faworki z wierzchu są bardzo chrupiące a to za sprawą dodanej do jajka śmietany a w środku mięsko jest idealnie kruche a zarazem soczyste. Polecam przygotowanie takiego obiadu zapewniam że rodzina będzie zachwycona