Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem

Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 10401

Ajwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej.

Składniki

  • Filety:
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 łyżki pasty ajwar
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • 2 łyżki oleju
  • ...
  • Makaron:
  • 200g makaronu, u mnie kokardki
  • 500g cukinii
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 100g startego sera cheddar
  • sól, pieprz
  • olej
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Flety przekładamy do miski, mieszamy w misce z ajwarem, solą, pieprzem, paprykami oraz olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

  2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietankę, ser i przyprawy. Mieszamy z makaronem.

  3. Filet przed wyłożeniem na talerz kroimy w plastry, podajemy z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń