Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryj zaskakujące połączenie kurczaka z jabłkami w jednym niesamowitym daniu. Filet z kurczaka w towarzystwie jabłek opływa w pysznym sosie na bazie bulionu, wzbogaconego nutą cydru jabłkowego. Cebula dodaje głębi, podkreślając świeżą słodycz jabłek, podczas gdy czosnek i tymianek tworzą aromatyczne tło. W efekcie otrzymasz soczystego kurczaka jako idealne danie na każdą porę roku.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10531
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1170
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11591
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 597
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10531
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1170
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11591
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 597
Składniki
Umyj jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Nie obieraj owoców ze skórki.
W płytkiej misce umieść mąkę. Kurczaka umyj, pokrój w kawałki przypominające kostkę, oprósz solą i czarnym pieprzem, po czym obtocz mięso w mące.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju, po czym obsmaż kawałki kurczaka i przełóż na talerz.
Na gorącą patelnię wrzuć kolejne 2 łyżki masła, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek, następnie dopraw solą i pieprzem. Przesmażaj ok. 5-7 minut, dolej cydr, pozwól, by alkohol nieco odparował, po czym wlej bulion i zagotuj. Wrzuć podsmażonego kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj ok. 15 minut.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Po kolejnych 10 minutach wlej śmietanę i ocet. W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem oraz dodaj odrobinę kurkumy dla uzyskania intensywniejszego koloru.
Filet z kurczaka z jabłkami podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Danie posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.