Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skrei to najszlachetniejsza odmiana dorsza z Morza Arktycznego, łowiona tylko w Norwegii i jedynie od stycznia do kwietnia, dlatego warto w tym czasie wzbogacić naszą kuchnię o tą doskonałą i niezwykle smaczną rybę. Moja dzisiejsza propozycja to smażony skrei z lekką orientalną nutą - z puree z bakłażana i pestkami granatu.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 812
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 812
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
*Skrei to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Ta niezwykla odmiana dorsza lowiona jest tylko w Norwegii i jedynie od stycznia do kwietnia, kiedy udaje sie w długa droge na tarlo ku norweskim Lofotom. Ta dluga droga zapewnia mu duzo ruchu i dobra forme i dlatego jego mieso jest zwarte, sprezyste, bogate w skladniki odzywcze i w dodatku niskokaloryczne i niezwykle smaczne. Skrei to także jedyny na swiecie produkt z morza, posiadajacy specjalna odznake jakosci od polowu do momentu trafienia na stól, dlatego goraco polecam ta doskonala i niezwykle smaczna i zdrowa rybe.
Do naczynia zaroodpornego wlac 4 lyzki oliwy z oliwek. Przekroic baklazana wzdluz na pól i naciac miazsz kilka razy az do skórki. Ulozyc polówki baklazana w formie przecieciem do dolu. Dodac 2 przekrojone zabki czosnku wraz ze skórka i piec w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 220° C.
Nastepnie wyskrobac miazsz z baklazana, wycisnac czosnek ze skórki i przelozyc do miski, dodac sok z limonki i paste tahini i wszystko zmiksowac na gladka mase. Doprawic sola i pieprzem i dodac posiekana natke pietruszki.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy z oliwek i maly kawalek masla (na srednim ogniu). Fillety oprószyc maka od strony skóry i ulozyc na patelni od strony skóry i smazyc do uzyskania chrupkosci. Posolic strone miesa, nastepnie przewrócic filet na druga strone i od razu zdjac patelnie z ognia i odstawic na ok. 2-3 minuty. Ulozyc rybe razem z puree z baklazana na talerzu i posypac swiezymi pestkami granatu.