Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety kurczaka z boczkiem

Filety kurczaka z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 6240

Niesamowicie szybkie i proste danie. A przy tym jakie smaczne! Pysznie smakuje z kluskami, makaronem lub ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie.

Składniki

  • 500 g filetów z udka kurczaka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (suszony pomidor i bazylia)
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach, marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i dodajemy do całości, równomiernie rozprowadzając. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń