Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z kaczki z pomarańczą polecam na rodzinny lub romantyczny posiłek. Podana wersja i czas smażenia podany jest dla osób lubiących mięso wysmażone w środku.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Filety z kaczki myjemy i dokładnie osuszamy.Skórę nacinamy ostrym nożem co ok. 1 cm. Filety nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 30 min. Na zimnej patelni układamy mięso skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi a skórka lekko zrumieni. Następnie mięso odwracamy i smażymy do zrumienienia. Ponownie odwracamy filety skórą do dołu i smażymy ok. 3 min i raz jeszcze odwracamy na kolejne 3 min. Na patelni rozgrzewamy masło /proponuję na innej patelni w tym samym czasie co smażymy filety ale możemy też przygotować sos na patelni i tłuszczu z smażonych filetów/. Gdy się roztopi wlewamy sok pomarańczowy, wrzucamy żurawinę i gotujemy na małym ogniu aż odparuje ok. 1/3 soku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry pomarańcz i podgrzewamy ok. 3-5 min. Kaczkę podajemy z plastrami pomarańczy polaną zredukowanym sosem.