Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frittata jest uniwersalnym daniem, gdyż można ją podawać na śniadanie, kolację a nawet na obiad. Ponadto jest smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do wykorzystania resztek. Moja frittata to danie typowo jesienne, a jej podstawowymi składnikami są: dynia, cebula, ser feta i suszone pomidory.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 160° C. Dynie dokladnie oczyscic, usunac nasiona i pokroic w waskie, podluzne kawalki razem ze skórka. Cebule pokroic w gruba kostke, a czosnek i imbir w drobna kostke. Igly rozmarynu drobno posiekac, a papryczke chili pokroic w cienkie paski. Posiekac natke pietruszki.
Na duzej patelni zaroodpornej rozgrzac oliwe z oliwek. Smazyc kawalki dyni z obu stron. Dodac cebule, czosnek i imbir i równiez podsmazyc. Doprawic lekko sola i pieprzem.
Zalac octem i gotowac, az pozostanie niewielka ilosc plynu. Dodac chili, rozmaryn i pietruszke i wszystko dobrze wymieszac.
Roztrzepac jajka w misce, dodac smietane i mleko i wszystko dobrze wymieszac. Doprawic sola i pieprzem.
Wlac mase jajeczna na patelnie. Grubo pokruszyc fete i rozlozyc ja na patelni, posypac swiezo startym parmezanem.
Wstawic frittate do piekarnika na 10-15 minut, az masa jajeczna sie zetnie. Na frittate ulozyc marynowane suszone pomidory, skropic je delikatnie oliwa z oliwek i udekorowac listkami bazylii. Jesli nie mamy marynowanych suszonych pomidorów, mozna ugotowac suszone pomidory z sokiem pomaranczowym i bulionem. Na 50 g pomidorów potrzeba ok. 100 ml plynu. Po ugotowaniu zamarynowac w odrobinie oliwy, czosnku i ziól.