Pieczarki faszerowane mięsem mielonym są wszystkim znane i nieco nudne. A gdyby tak zamienić miejscami składniki i stworzyć prawdziwe frykasiki? Rozpływające się w ustach, mięsne łódeczki wypełnione są aromatycznym farszem pieczarkowym. To danie stanie się prawdziwym hitem na każdym grillu czy imprezie rodzinnej!
Frykasiki
Składniki
Łódeczki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 garść siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki
Łódeczki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 garść siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Etapy przygotowania
Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż do jej zrumienienia. Dołóż czosnek i wymieszaj. Następnie na patelnię dodaj pieczarki i gotuj do miękkości i odparowania nadmiaru wody przez ok. 3-4 minuty.
Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i pietruszką. Smaż przez kolejne 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zawartość do przestudzenia.
Przygotuj łódeczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przenieś je do miski, razem z mięsem mielonym i jajkiem. Wyrabiaj całość przez kilkanaście minut, w połowie dodając zimną wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być elastyczna i jednolita. Uformuj płaskie kotlety, a następnie palcami zrób wgłębienie. Odkładaj łódeczki na blaszkę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Do wewnątrz powkładaj po 2-3 łyżki nadzienia. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 st. Celsjusza. Wstaw blaszkę do pieca i piecz frykasiki przez 30-35 minut do gotowości mięsa. Danie wyjmij i natychmiast podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 350

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 431

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 827
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 350

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 431

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 827



Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 garść siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż do jej zrumienienia. Dołóż czosnek i wymieszaj. Następnie na patelnię dodaj pieczarki i gotuj do miękkości i odparowania nadmiaru wody przez ok. 3-4 minuty.
Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i pietruszką. Smaż przez kolejne 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zawartość do przestudzenia.
Przygotuj łódeczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przenieś je do miski, razem z mięsem mielonym i jajkiem. Wyrabiaj całość przez kilkanaście minut, w połowie dodając zimną wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być elastyczna i jednolita. Uformuj płaskie kotlety, a następnie palcami zrób wgłębienie. Odkładaj łódeczki na blaszkę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Do wewnątrz powkładaj po 2-3 łyżki nadzienia. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 st. Celsjusza. Wstaw blaszkę do pieca i piecz frykasiki przez 30-35 minut do gotowości mięsa. Danie wyjmij i natychmiast podawaj.
Smaczny obiadek :)
Super mielone i ten sos z pora, pycha :) Jak dla mnie, to koniecznie z kaszą gryczaną, którą uwielbiam :D
Proste, a jakie smaczne ;-D