Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym są wszystkim znane i nieco nudne. A gdyby tak zamienić miejscami składniki i stworzyć prawdziwe frykasiki? Rozpływające się w ustach, mięsne łódeczki wypełnione są aromatycznym farszem pieczarkowym. To danie stanie się prawdziwym hitem na każdym grillu czy imprezie rodzinnej!
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 757
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7191
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20155
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 757
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7191
Składniki
Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż do jej zrumienienia. Dołóż czosnek i wymieszaj. Następnie na patelnię dodaj pieczarki i gotuj do miękkości i odparowania nadmiaru wody przez ok. 3-4 minuty.
Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i pietruszką. Smaż przez kolejne 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zawartość do przestudzenia.
Przygotuj łódeczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przenieś je do miski, razem z mięsem mielonym i jajkiem. Wyrabiaj całość przez kilkanaście minut, w połowie dodając zimną wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być elastyczna i jednolita. Uformuj płaskie kotlety, a następnie palcami zrób wgłębienie. Odkładaj łódeczki na blaszkę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Do wewnątrz powkładaj po 2-3 łyżki nadzienia. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 st. Celsjusza. Wstaw blaszkę do pieca i piecz frykasiki przez 30-35 minut do gotowości mięsa. Danie wyjmij i natychmiast podawaj.