Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym są wszystkim znane i nieco nudne. A gdyby tak zamienić miejscami składniki i stworzyć prawdziwe frykasiki? Rozpływające się w ustach, mięsne łódeczki wypełnione są aromatycznym farszem pieczarkowym. To danie stanie się prawdziwym hitem na każdym grillu czy imprezie rodzinnej!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4712
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1841
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4712
Składniki
Przygotuj nadzienie. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż do jej zrumienienia. Dołóż czosnek i wymieszaj. Następnie na patelnię dodaj pieczarki i gotuj do miękkości i odparowania nadmiaru wody przez ok. 3-4 minuty.
Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i pietruszką. Smaż przez kolejne 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw zawartość do przestudzenia.
Przygotuj łódeczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przenieś je do miski, razem z mięsem mielonym i jajkiem. Wyrabiaj całość przez kilkanaście minut, w połowie dodając zimną wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być elastyczna i jednolita. Uformuj płaskie kotlety, a następnie palcami zrób wgłębienie. Odkładaj łódeczki na blaszkę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Do wewnątrz powkładaj po 2-3 łyżki nadzienia. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 st. Celsjusza. Wstaw blaszkę do pieca i piecz frykasiki przez 30-35 minut do gotowości mięsa. Danie wyjmij i natychmiast podawaj.