Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 114
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 253
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 939
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 606
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 205
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 114
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 253
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 939
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 606
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 205
Składniki
Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy.
Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany.