Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.
Przygotowanie:
Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu.
Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy.
Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka.
Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.
Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy.
Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor.
Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany.
Pyszne pożywne danie dla miłośników kapusty kiszonej
Odsłon: 2102
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14846
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4557
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 55
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Cordon Blue to danie pochodzące ze Szwajcarii i zwane kotletem szwajcarskim....
Odsłon: 14846
Rewelacyjne połączenie kruchego, kakaowego ciasta z kremową masą kokosową. Je...
Odsłon: 4557
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 55
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 30
Składniki
Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy.
Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Dania główne
Kotlety z uda kurczaka.
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.
Odsłon: 198
Kotlety z uda kurczaka.
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla C...
Odsłon: 174