Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galicyjskie oładki ziemniaczane z rodzynkami to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych lub racuchów. Sprawdzą się na obiad w wersji na słodko lub deser. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a większość składników z pewnością macie już w swojej kuchni.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 821
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 821
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij nad garnkiem z nadmiaru nagromadzonej wody i przełóż do miski. Z garnka wybierz skrobię ziemniaczaną i dodaj ją do startych ziemniaków.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, ziemniakami, mąką, cynamonem, szczyptą soli i rodzynkami. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka. Jeszcze raz przemieszaj ciasto na oładki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Galicyjskie oładki ziemniaczane smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.