Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galicyjskie oładki ziemniaczane z rodzynkami to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych lub racuchów. Sprawdzą się na obiad w wersji na słodko lub deser. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a większość składników z pewnością macie już w swojej kuchni.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4058
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11149
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6399
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13380
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4058
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11149
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6399
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13380
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5145
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij nad garnkiem z nadmiaru nagromadzonej wody i przełóż do miski. Z garnka wybierz skrobię ziemniaczaną i dodaj ją do startych ziemniaków.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, ziemniakami, mąką, cynamonem, szczyptą soli i rodzynkami. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka. Jeszcze raz przemieszaj ciasto na oładki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Galicyjskie oładki ziemniaczane smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.