Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galicyjskie oładki ziemniaczane z rodzynkami to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych lub racuchów. Sprawdzą się na obiad w wersji na słodko lub deser. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a większość składników z pewnością macie już w swojej kuchni.
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1981
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1186
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 39
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 58
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 58
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 41
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1981
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1186
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 39
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 58
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 58
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 41
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij nad garnkiem z nadmiaru nagromadzonej wody i przełóż do miski. Z garnka wybierz skrobię ziemniaczaną i dodaj ją do startych ziemniaków.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, ziemniakami, mąką, cynamonem, szczyptą soli i rodzynkami. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka. Jeszcze raz przemieszaj ciasto na oładki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Galicyjskie oładki ziemniaczane smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.