Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad na wyjątkowe okazje. Nadziewana mięskiem i grzybami gęś na pewno będzie główną atrakcją stołu.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2634
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20143
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 567
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 733
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7165
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2634
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20143
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 567
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 733
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7165
Składniki
Wyluzowaną gęś umyłam, posoliłam,natarłam w środku majerankiem i pieprzem.Dodatkowo pokroiłam drobno 2 ząbki czosnku i rozprowadziłam w środku gęsi. Całość włożyłam do ogromnego garnka i do lodówki na całą noc. Namoczyłam dużą garść suszonych grzybów.
Farsz: Namoczone grzyby ugotowałam i pokroiłam. 2 cebule obrałam, pokroiłam i podsmażyłam. Mięso ( łopatka, wątróbka- razem ok. 0,5 kg), grzyby, cebule, moczoną w mleku kajzerkę przepuściłam przez maszynkę, przyprawiłam majerankiem, pieprzem i solą. Dodałam żółtko, wymieszałam, a na koniec ubiłam pianę z białka i już tylko delikatnie połączyłam z masą mięsną. Tak przygotowanym farszem nadziałam gęś, zaszyłam i włożyłam do brytfanny. Dodałam jeszcze 2 pokrojone jabłka, garść suszonych śliwek i nastawiłam piekarnik na 190 stopni. Piekłam około 5 godzin, podlewając sosem, który w międzyczasie się wytworzył. Pod koniec zdjęłam przykrywkę z brytfanny, aby podpiec skórkę i muszę przyznać, że wyszło naprawdę smakowicie. Kilka listków tymianku i tak naprawdę nie trzeba już nic więcej. Gęś podałam z kluskami śląskimi i podsmażaną modrą kapustą- niebo w gębie!