Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniazdka ziemniaczane przypominają nieco nasze klasyczne placki ziemniaczane, ale są wykonane z grubo tartych ziemniaków, co nadaje im nieco innej konsystencji. Wierzch zwieńcza jajko pieczone w piekarniku z płynnym żółtkiem, które rozlewając się na ziemniakach dodaje im kremowego wykończenia. Przepis bazuje na starej, niemieckiej recepturze, według której możesz z powodzeniem posypać górę chrupiącym boczkiem czy siekanym szczypiorkiem. Danie świetnie sprawdzi się na obiad, przekąskę, pożywny lunch czy też przystawkę imprezową.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5505
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8826
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7685
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5255
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5505
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8826
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7685
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5255
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i dobrze osusz. Następnie zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Wymieszaj masę z jednym jajkiem, mąką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej warstwę klarowanego masła. Nakładaj po kilka łyżek masy, tworząc jeden duży placek ziemniaczany. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu z każdej strony. Powtórz czynność z pozostałą masą, tworząc ok. 4 placki.
Gotowe placki odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu kładź po jednym jajku, uważając, by żółtko się nie rozlało.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz gniazdka ziemniaczane przez ok. 3-5 minut, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne.
Danie podawaj samodzielnie lub z dodatkiem lekkiej surówki. Podawaj zawsze na świeżo, a jeśli musisz, to resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 24 godziny i podgrzewaj całość w piekarniku.