Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pyszny na gołąbki, które rozpływaja się w ustach. Nie ma świąt i spotkań rodzinnych bez tego dania. Gołąbki zawsze królują z innymi daniami na świątecznym stole. Polecam zrobić i ocenić przepis. Zapraszam na przepis.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4501
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34312
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2023
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113714
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4501
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34312
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2023
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113714
Składniki
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Wycinamy głąb. Rozdzielamy ostrożnie pozostałe liście i parzymy chwilę we wrzątku. Wyjmujemy ,studzimy i rozkładamy na płasko ,usuwamy grube nerwy.
Ryż gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju, studzimy.
Kostkę bulionową rozpuścić w 3 szklankach gotującej się wody.
mięso połączyć z ryżem ,cebulą ,poszatkowaną pietruszką, doprawić przyprawami, zamieszać.
Porcje nadzienia układamy na liście kapusty. Boki liści zwijamy najpierw do środka a potem w rulon.
Na dnie płaskiego rondla układamy część niewykorzystanych liści, na nich układamy ściśle gołąbki, jeden obok drugiego ,przykrywamy pozostałymi liśćmi, zalewamy bulionem z kostki i dusimy pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami jako danie obiadowe.