Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te gołąbki bez mięsa to idealna propozycja dla każdego, kto szuka zdrowej i pożywnej alternatywy tradycyjnych gołąbków. Farsz składa się z połączenia ryżu, marchewki, pieczarek i papryki, które w takim wydaniu tworzą sycące i smakowite nadzienie. Całość jest oblana sosem pomidorowym, dzięki czemu potrawa jest bardziej aromatyczna i soczysta. Te wegetariańskie gołąbki to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 64
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4803
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 64
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4803
Składniki
Przed użyciem przepłucz ryż pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Następnie dokładnie odsącz na sicie. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście. Wytnij twardy głąb i włóż kapustę do dużego garnka z osoloną wodą. Gotuj kapustę na średnim ogniu, z czasem zacznij odrywać zewnętrzne, ugotowane liście i odkładaj je na talerz. Postępuj tak do pełnego ugotowania kapusty.
Cebulkę i czosnek obierz, drobno posiekaj, wrzuć na patelnię i podsmaż na tłuszczu, aż warzywa staną się błyszczące. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dopraw farsz solą, czarnym pieprzem i ziołami, po czym przełóż do miski i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Jeśli chcesz wzmocnić smak farszu dorzuć 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Na poszczególne liście kapusty układaj porcje farszu i ciasno zwijaj gołąbki. Zwinięte gołąbki przekładaj do naczynia żaroodpornego i układaj łączeniem w dół. W ten sam sposób zwijaj gołąbki do wykończenia składników.
W garnku rozpuść łyżkę tłuszczu, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i podsmażaj, aż się warzywa zmiękną. Wlej sos pomidorowy, dodaj koncentrat pomidorowy, a w razie potrzeby dolej trochę wody. Gotuj sos ok. 15 minut, dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem, po czym zalej sosem gołąbki. Zakryj naczynie żaroodporne pokrywą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut.
Upieczone gołąbki bez mięsa wyjmij z piekarnika i podawaj, gdy są gorące. Możesz udekorować świeżą zieleniną.