Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6613
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326991
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6613
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326991
Składniki
Kapustę drobno poszatkowałem (użyłem maszynki), posoliłem ją i odstawiłem żeby zmiękła. W międzyczasie ugotowałem ryż (nie używam torebek). Na 1/2 szklanki ryżu użyłem 1 szkl wody. Cebulę posiekałem i podsmażyłem na rumiano. Mięso zmieliłem na średnich oczkach. Do gołąbków najbardziej pasuje karkówka lub łopatka gdyż nie są suche.
Kapustę odcisnąłem z wody i dodałem do zmielonego mięsa. Dorzuciłem podsmażoną cebulkę, przyprawy i ryż, wbiłem jajka. Całość wymieszałem aż wszystkie składniki się dobrze połączyły. (Mięso można spróbować czy nie należy go doprawić). Jeżeli masa wyjdzie zbyt luźna można dosypać manny lub bułki tartej.
Na patelni rozgrzałem olej, formowałem kotlety (spore) i smażyłem na brąz. Usmażone przekładałem do dużego garnka. Na patelnię po smażeniu wylałem bulion (miałem zamrożony rosół), dodałem przecier pomidorowy i przyprawy a następnie zagotowałem. Gotowym sosem zalałem gołąbki i dusiłem razem około 30 minut.
Sos można zagęścić mąką, zabielić śmietaną i posypać koperkiem lub pietruszką. Gołąbki podaję zazwyczaj z ziemniakami lub chlebem. Ziemniaki gotuję dodając do nich marchewkę, dzięki temu nie tracą witaminy C.