Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem

Gołąbki bez zawijania z ryżem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47698

Dodano:

Odsłon: 3630

Często bywa tak ,że po całotygodniowym gotowaniu zostaje sporo artykułów spożywczych ,które szkoda wyrzucać. W tym przypadku było podobnie...została pekinka ,kiszona kapusta ,sporo wędzonego boczku...trzeba było wyczarować coś z tego. Kochamy freestyle w kuchni ,więc oto nasza propozycja na troszkę inne gołąbki. Tym razem w wersji z sosem grzybowym. Wyszło pysznie.

Składniki

  • szklanka ryżu jaśminowego
  • 500 g boczku wędzonego
  • duża cebula
  • garść ugotowanych grzybów
  • 500 g kapusty pekińskiej
  • 200 g kapusty kiszonej
  • szklanka bułki tartej (jeśli masa będzie lejąca ,należy jeszcze dosypać)
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • maggi
  • sól ,pieprz
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • spora garść suszonych grzybów
  • duża cebula
  • łyżka mąki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 150 ml mleka 3,2%
  • łyżka suszonego lubczyku
  • sól ,pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na półtwardo.
    Boczek kroimy na kawałki. Razem z cebulą i ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
    Kapustę pekińską ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Kapustę kiszoną drobno kroimy.
    Koperek siekamy.
    Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy razem z jajkami ,bułką tartą ,do smaku doprawiamy pieprzem i maggi.
    Formujemy gołąbki ,obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do brytfanki.
    Przygotowujemy sos:
    Grzyby zalewamy zimną wodą ,gotujemy do miękkości. Wyławiamy (wodę z gotowania zostawiamy ok.200 ml) i kroimy w paseczki. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone grzyby i oprószamy mąką. Chwilę smażymy ,dodajemy wodę z gotowania grzybów oraz bulion ,zagotowujemy. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i lubczykiem ,dodajemy do całości. Całość chwilę podgrzewamy i zalewamy gołąbki ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,pieczemy (pod przykryciem) 20-25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń