Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często bywa tak ,że po całotygodniowym gotowaniu zostaje sporo artykułów spożywczych ,które szkoda wyrzucać. W tym przypadku było podobnie...została pekinka ,kiszona kapusta ,sporo wędzonego boczku...trzeba było wyczarować coś z tego. Kochamy freestyle w kuchni ,więc oto nasza propozycja na troszkę inne gołąbki. Tym razem w wersji z sosem grzybowym. Wyszło pysznie.
Składniki
Ryż gotujemy na półtwardo. Boczek kroimy na kawałki. Razem z cebulą i ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Kapustę pekińską ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy razem z jajkami ,bułką tartą ,do smaku doprawiamy pieprzem i maggi. Formujemy gołąbki ,obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do brytfanki. Przygotowujemy sos: Grzyby zalewamy zimną wodą ,gotujemy do miękkości. Wyławiamy (wodę z gotowania zostawiamy ok.200 ml) i kroimy w paseczki. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone grzyby i oprószamy mąką. Chwilę smażymy ,dodajemy wodę z gotowania grzybów oraz bulion ,zagotowujemy. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i lubczykiem ,dodajemy do całości. Całość chwilę podgrzewamy i zalewamy gołąbki ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,pieczemy (pod przykryciem) 20-25 min.