Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki drobiowe

Gołąbki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4139

Dodano:

Odsłon: 12656

Gołąbki... jedno z najbardziej niepewnych dań z mojego dzieciństwa. I chyba każdy domyśla się dlaczego :))))))))))))))))))))))) Gołąbki w tym wydaniu są delikatne i lekkie. Wbrew pozorom jest to dość łatwe danie, chociaż przyznam się szczerze, że ja zrobiłam je 2 raz w życiu. Na pewno powrócę do nich jeszcze nie raz.

Składniki

  • Biała kapusta
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 kg kurczaka (w całości)
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • majeranek, wegeta, pieprz, sól, świeża pietruszka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki drobiowe

Przygotowanie

  1. Kurczaka porcjujemy. Do farszu potrzebne nam będą piersi z kurczaka i udka, z których musimy ściągnąć mięso. Na korpusie i kościach gotujemy rosół. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy się lekko zeszkli przyprawiamy majerankiem i wegetą, a następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu, aż kurczak będzie miękki.

  2. Gotowe, przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1,5 szklanki ryżu : 3 szklanki wody z 1 łyżeczką soli. Miękki ryż dokładnie mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku.

  3. Kapustę wrzucamy do gorącej, solidnie posłodzonej wody (ok 2 łyżek cukru) i gotujemy na małym ogniu, dopóki nie zmięknie (czas gotowania zależy od wielkości kapusty). Kiedy ściągniemy miękkie liście z wierzchu może się okazać, że pod spodem są twarde. Należy wtedy ponownie włożyć kapustę do gorącej wody.

  4. Ciepłe liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w wysokim naczyniu i zalewamy rosołem. Całość zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180*C, lub gotujemy do miękkości.

  5. Gołąbki zawijamy podobnie do krokietów.

  6. Szklankę rosołu wlewamy do rondla, dodajemy pomidory w puszcze, sól, pieprz i ok 2 łyżek cukru. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, a następnie mielimy blenderem na gładki sos. Łyżkę mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie (1/4 szklanki) i dodajemy do ciepłego sosu. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane świeżą pietruszką.

  7. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysiaz 07 listopada 2014 Kapusta ma bardziej wyrazisty smak :-) a co do mielenia, wolę zbity farsz, a nie sypki, ale co kto lubi, różne są gusta. Pozdrawiam

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 listopada 2014 po pierwsze ,po co cukier do gotowania kapusty?
po drugie ,mięso nawet drobiowe lepiej drobno posiekać niż mielić.
po trzecie zgadzam się z ewulka55
pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 07 listopada 2014 jak dla mnie to za dużo tego cukru - do gotowania kapusty 2 łyżki i do sosu 2 łyżki - przepis do wyrzucenia

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 07 listopada 2014 Fajny sposób na "zagospodarowanie" mięsa z rosołu. Na pewno wykorzystam Twój przepis :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń