Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13486
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1542
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14879
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6118
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13486
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1542
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14879
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6118
Składniki
Kapustę trzeba obgotować we wrzątku, odsączyć, rozdzielić liście i ściąć ich grube części. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę siekamy i obsmażamy na oleju, wymieszamy z mięsem i ryżem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano.
Na liście kładziemy farsz, zwijając w małe gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdego gołąbka posypujemy startą marchwią na dużych oczkach. Następnie zalewamy je osoloną wrzącą wodą (2 szklanki) i wstawiamy do piekarnika.
SOS: do posiekanej i podsmażonej cebuli na oleju dodajemy koncentrat, rozprowadzamy dwiema szklankami gorącej wody, dalej śmietanę, przyprawy i doprowadzamy do zagotowania. Smak sosu powinien wyjść słodko- kwaśny.
Gdy już prawie cała woda odparuje z gołąbków, zalewamy je sosem pomidorowym, zakrywamy np. liśćmi z kapusty i zapiekamy jeszcze przez kwadrans. Smacznego!