Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki po ukraińsku

Gołąbki po ukraińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 6170

Smacznego!

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprz. i woł.)
  • szklanka ryżu
  • 2 średnie cebule
  • nieduża główka kapusty (najlepiej włoskiej)
  • 50-70 dag marchwi
  • Olej roślinny
  • pieprz
  • sól
  • Sos: duza puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • Ziele angielskie
  • liśc laurowy
  • Oregano
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę trzeba obgotować we wrzątku, odsączyć, rozdzielić liście i ściąć ich grube części.
    Ryż gotujemy na sypko.
    Cebulę siekamy i obsmażamy na oleju, wymieszamy z mięsem i ryżem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano.

  2. Na liście kładziemy farsz, zwijając w małe gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdego gołąbka posypujemy startą marchwią na dużych oczkach.
    Następnie zalewamy je osoloną wrzącą wodą (2 szklanki) i wstawiamy do piekarnika.

  3. SOS:

    do posiekanej i podsmażonej cebuli na oleju dodajemy koncentrat, rozprowadzamy dwiema szklankami gorącej wody, dalej śmietanę, przyprawy i doprowadzamy do zagotowania. Smak sosu powinien wyjść słodko- kwaśny.

  4. Gdy już prawie cała woda odparuje z gołąbków, zalewamy je sosem pomidorowym, zakrywamy np. liśćmi z kapusty i zapiekamy jeszcze przez kwadrans.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 października 2014 no właśnie,popieram pytanie koko6,a gołabki uwielbiam w każdym wydaniu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 02 października 2014 Fajny przepis tylko co w nich jest ukraińskiego.Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń