Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki wegetariańskie z młodej kapusty z ryżem brązowym

Gołąbki wegetariańskie z młodej kapusty z ryżem brązowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 11065

Miła odmiana od standardowych gołąbków, tym razem w wydaniu bezmięsnym. Lekkie i bardzo pożywne danie. Korzystajmy z młodej kapusty póki jest!

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 średnia cebula biała
  • pieczarki 40 dag
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 średnie marchewki
  • ryż brązowy 30 dag (3 x torebka 100 g )
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapeno
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta oregano
  • sól
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, wyciąć głąb i delikatnie oberwać liście, tak by ich nie porwać. Liście umieścić w garnku z wodą, tak by były całkowicie zanurzone. Gotować przez 3 minuty, nie więcej. Wówczas będą wystarczająco miękkie, ale jednocześnie pozostaną całe. Liście odcedzić i wystudzić.

  2. Do wody po gotowaniu kapusty dodałem odrobinę soli (naprawdę niewiele, w przeciwnym razie ryż nie zmięknie!), kurkumę i 3 woreczki brązowego ryżu. Gotować ryż do miękkości, około 20 minut.

  3. Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę podsmażyć i dodać paprykę pokrojoną w kostkę i cebulę pociętą na pióra. Ja dodałem od razu także czosnek niedźwiedzi. Na średniej mocy smażyć, aż pieczarki puszczą wodę, a jej nadmiar zostanie odparowany. W międzyczasie dodać także paprykę słodką i ostrą jalapeno. Na dużych oczkach zetrzeć marchewkę, dodać i wymieszać z resztą. Następnie przepłukać czerwoną fasolę z puszki i również wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać sól.

  4. Do miski przełożyć zawartość patelni, oraz ryż i wystudzić. Dodać posiekaną natkę, oraz jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tak powstał gotowy farsz do naszych gołąbków.

  5. Na dłoni układamy liść kapusty najgrubszym nerwem w kierunku palców. Nakładamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy. Najpierw do środka część najgrubszą, następnie boki i całość zamykamy miękką i elastyczną częścią liścia. Układamy gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym.

  6. Na patelni z łyżką oliwy smażyć pomidory z puszki razem z łyżką koncentratu, oraz szczyptą oregano, oraz curry. Gdy powstanie w miarę jednolity sos - zalewamy nim gołąbki.

  7. Gołąbki umieszczamy w piekarniku na 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie należy je podawać. Uwaga - bardzo gorące.

  8. Uważam, że gołąbki z młodej kapusty o wiele łatwiej wykonać niż z dojrzałej, ze względu na delikatne i miękkie liście gołąbki zawijają się tak, że zawinięte spokojnie same trzymają formę i nie rozpadają się. Najważniejsze, by wyczuć moment, w którym należy wyjąć liście z wody. Przeciągnięte niestety będą się rwać, a tego nie chcemy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 stycznia 2017 Lubię, lubię i polecam Z kaszą są też pyszne. Mój ulubiony farsz: kasza jaglana, grzyby, por. Pychotki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 czerwca 2016 bardzo ciekawy farsz,do szybkiego wypróbowania :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń