Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miła odmiana od standardowych gołąbków, tym razem w wydaniu bezmięsnym. Lekkie i bardzo pożywne danie. Korzystajmy z młodej kapusty póki jest!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6284
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6284
Składniki
Kapustę umyć, wyciąć głąb i delikatnie oberwać liście, tak by ich nie porwać. Liście umieścić w garnku z wodą, tak by były całkowicie zanurzone. Gotować przez 3 minuty, nie więcej. Wówczas będą wystarczająco miękkie, ale jednocześnie pozostaną całe. Liście odcedzić i wystudzić.
Do wody po gotowaniu kapusty dodałem odrobinę soli (naprawdę niewiele, w przeciwnym razie ryż nie zmięknie!), kurkumę i 3 woreczki brązowego ryżu. Gotować ryż do miękkości, około 20 minut.
Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę podsmażyć i dodać paprykę pokrojoną w kostkę i cebulę pociętą na pióra. Ja dodałem od razu także czosnek niedźwiedzi. Na średniej mocy smażyć, aż pieczarki puszczą wodę, a jej nadmiar zostanie odparowany. W międzyczasie dodać także paprykę słodką i ostrą jalapeno. Na dużych oczkach zetrzeć marchewkę, dodać i wymieszać z resztą. Następnie przepłukać czerwoną fasolę z puszki i również wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać sól.
Do miski przełożyć zawartość patelni, oraz ryż i wystudzić. Dodać posiekaną natkę, oraz jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tak powstał gotowy farsz do naszych gołąbków.
Na dłoni układamy liść kapusty najgrubszym nerwem w kierunku palców. Nakładamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy. Najpierw do środka część najgrubszą, następnie boki i całość zamykamy miękką i elastyczną częścią liścia. Układamy gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni z łyżką oliwy smażyć pomidory z puszki razem z łyżką koncentratu, oraz szczyptą oregano, oraz curry. Gdy powstanie w miarę jednolity sos - zalewamy nim gołąbki.
Gołąbki umieszczamy w piekarniku na 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie należy je podawać. Uwaga - bardzo gorące.
Uważam, że gołąbki z młodej kapusty o wiele łatwiej wykonać niż z dojrzałej, ze względu na delikatne i miękkie liście gołąbki zawijają się tak, że zawinięte spokojnie same trzymają formę i nie rozpadają się. Najważniejsze, by wyczuć moment, w którym należy wyjąć liście z wody. Przeciągnięte niestety będą się rwać, a tego nie chcemy :)