Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 14290

Polecam pyszne gołąbki, zajadane u nas od dawna

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • koncentrat pomidorowy z bazylią
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy i wykrawamy środek, który zostawiamy, nie wyrzucamy. Brzydkich liści też nie wyrzucamy, będą potrzebne na dno garnka do gotowania gołąbków.
    W dużym garnku podgrzewamy osolona wodę, wkładamy do niej kapustę i parzymy liście. Gdy będą miękkie to wyciągamy.

    Farsz: Kaszę gryczana gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Następnie do miski przekładamy mięso, kaszę, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszamy.
    Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na liść kapusty i zwijamy wciskając boki do środka.
    Na dnie garnka układamy pozostały wykrojony środek kapusty i ze dwa brzydsze liście, następnie układamy nasze gołąbki, przykrywamy 2 lub 3 liśćmi kapusty i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujmy po przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do gołąbków. Gotujemy około 1 godziny, Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń