Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne gołąbki, zajadane u nas od dawna
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 104
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 12
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 162
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 107
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 6071
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 104
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 12
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 162
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 107
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 6071
Składniki
Kapustę myjemy i wykrawamy środek, który zostawiamy, nie wyrzucamy. Brzydkich liści też nie wyrzucamy, będą potrzebne na dno garnka do gotowania gołąbków. W dużym garnku podgrzewamy osolona wodę, wkładamy do niej kapustę i parzymy liście. Gdy będą miękkie to wyciągamy. Farsz: Kaszę gryczana gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Następnie do miski przekładamy mięso, kaszę, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na liść kapusty i zwijamy wciskając boki do środka. Na dnie garnka układamy pozostały wykrojony środek kapusty i ze dwa brzydsze liście, następnie układamy nasze gołąbki, przykrywamy 2 lub 3 liśćmi kapusty i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujmy po przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do gołąbków. Gotujemy około 1 godziny, Podajemy na ciepło.