Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-11-2014
Propozycja na delikatne, lżejsze od klasycznych, ale równie smaczne gołąbki. Wersja z kaszą jaglaną i mięsem drobiowym oraz nutą oregano i tymianku jest bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. Serdecznie polecam :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 442
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 442
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Składniki
Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie. Kaszę jaglaną prażymy i studzimy, a następnie płuczemy ją w gorącej wodzie (oba zabiegi wykonujemy po to, aby pozbyć się ewentualnej goryczki oraz uniknąć sklejania się kaszy). Wypłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji : 1 część kaszy do 2 części wody. Umyte i osuszone piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, zmielone mięso kurczaka, podsmażoną cebulkę, posiekane świeże liście oregano, suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem cayenne i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przystępujemy do zawijania. Na liście pozbawione grubszej części, układamy porcję farszu i odpowiednio zawijamy. Na dnie szybkowaru* układamy liście kapusty, a na nich uformowane gołąbki. Całość również przykrywamy liściem kapusty i zalewamy ulubionym bulionem**. Gołąbki dusimy około 15 minut, licząc od momentu parowania z gwizdka szybkowaru. * Jeśli nie posiadamy szybkowaru, gołąbki możemy dusić również w odpowiednim garnku lub upiec je w piekarniku. ** Bulion możemy także wymieszać z przecierem pomidorowym. Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym, sosem czosnkowym lub innym ulubionym :) Życzę smacznego! :)