Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno ryżowym w sosie pomidorowym.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 877
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 797
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 40
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 877
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 797
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 40
Składniki
Farsz do gołąbków: Ryż gotujemy na sypko, opłukane, odciśnięte mięso mielimy, dodajemy ostudzony ryż i suche przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmiemy 26 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki, oraz do ich przykrycia. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, posypujemy drobno pokrojoną marchwią i zieleniną, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wcześniej ugotowaną wodą z pastą rosołową i przecierem pomidorowym. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Smacznego!!!