Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z mięsem i ryżem.

Gołąbki z mięsem i ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18412

Dodano:

Odsłon: 11893

Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno ryżowym w sosie pomidorowym.

Składniki

  • kapusta biała 30 sparzonych liści
  • mięso z łopatki wieprzowej 1,5 kg
  • ryż 30 dag
  • sól 1 łyżka
  • pieprz kolorowy młotkowany 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • domowa kostka rosołowa 2 łyżki
  • 1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz do gołąbków:

    Ryż gotujemy na sypko, opłukane, odciśnięte mięso mielimy, dodajemy ostudzony ryż i suche przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  2. W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmiemy 26 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki, oraz do ich przykrycia. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, posypujemy drobno pokrojoną marchwią i zieleniną, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wcześniej ugotowaną wodą z pastą rosołową i przecierem pomidorowym. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danielek 17 stycznia Hmm.Jeszcze trochę wytrzymam i się je zrobi :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 stycznia Jeszcze lepszy smak daje zalanie takich gołąbków resztą prawdziwego rosołu, ja wkładam do piekarnika, nawet na całą noc, w temperaturze nie wyższej niż 110 stopni. To tak z lenistwa :) Gratuluję super przepisów, szacunek, u Ciebie ilość nie koliduje z jakością, co u niektórych się zdarza. Gorąco pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń